Tilbakeblikk på VM!

Postet av Østfold Orienteringskrets den 3. Feb 2020

Skrevet av Asta Chatrine Amundsen

I forbindelse med Årsberettningen til Østfold Orienteringskrets har styreleder i VM organisasjonen noen ord å dele med oss alle. 

«The best WOC ever» - vi klarte det!

Vi satte oss høye mål for det første verdensmesterskapet noensinne i Østfold. Og det siste, siden Viken ble en realitet fra 1.januar 2020. Noen tenkte kanskje at dette var et i overkant «hårete» mål uten fnugg av realisme. Men i idretten er vi vant til å gå for de store triumfene. Også når det gjelder arrangement. 

Selv om målet var ambisiøst, merket vi at stadig flere i organisasjonen ga sin tilslutning. De siste ukene før mesterskap ble lista definitivt lagt; dette skulle bli et arrangement ingen hadde sett maken til. En slik holdning ga en fantastisk effekt som bidro til å høyne kvaliteten i alle ledd. Det er ingen som offisielt kårer en vinner eller rangerer mesterskapene som har vært opp gjennom årene. Vi er likevel ganske trygge på at målet ble nådd. Vi leverte prikkfrie arrangementstekniske løsninger, det var mange mennesker til stede på arenaen og stemningen var god. Arenaløsningen på Mørk var utført med stor presisjon og kvalitet og var helt unik. Den ga gjenklang langt utover o-sportens grenser. Vi våger påstanden at aldri har det blitt vist bedre tv-bilder fra et o-vm. Og seertallene taler for seg selv. Mer enn 300 000 norske seere på herrestafetten. I Finland fulgte ca 500 000 personer dramaet i herrestafetten fra skogene i Indre Østfold. Ekstra hyggelig var det da at Finland klarte å hente seg en sølvmedalje. 

IOF- president Leo Haldna er en mann som ikke strør om seg med superlativer. Hans avslutningstale i regnværet på Mørk var likevel så full av lovord at vi tar den til inntekt for vår påstand om at målet om «The best WOC ever» ble nådd. 

Å arrangere et verdensmesterskap i orientering innebærer at en rekke oppgaver må gjennomføres. Ikke bare året mesterskapet skal gå, men også i forkant. Flere kontrollører følger utviklingen og ser arrangørene i kortene. For vår del begynte det hele med Euromeeting i 2017. To løp ble arrangert, med OK Moss og Varteig OL som arrangører. Dette var verdenselitens første forsmak på hvilken terrengtype de ville møte i Østfold. Året etter arrangerte vi World Cup, som også var en fin test for store deler av VM-staben. Arrangementene foregikk i Moss og Aremark. I VM-året arrangerte vi først kvalifisering til mellomdistanse. Denne foregikk på Knatterudfjellet. Deretter tre finaler på Mørk Golfbane i Spydeberg. For publikum ble det arrangert seks løp. Disse ble arrangert i Sarpsborg sentrum, Kongsten fort i Fredrikstad, Knatterudfjellet og på Mørk. I tillegg hadde vi ansvaret for åpningsmarkering og premieseremoni på Sarpsborg torg. Ved siden av dette ble det gjennomført en del mindre aktiviteter i regi VM-organisasjonen. 

Det er ikke mulig å arrangere et VM uten solide samarbeidspartnere. Offentlig sektor i Østfold ga en fantastisk støtte. Både kommuner, fylkeskommunen og fylkesmannen bidro med store bidrag til oss som arrangører. Uten deres velvillighet ville det ikke vært mulig å lykkes så godt som vi gjorde. Staten, ved Kulturdepartementet, ga også betydelige ressurser gjennom direkte økonomisk støtte og ekstra spillemidler til kart og arenaløsninger. 

En rekke private bedrifter så potensiale i det første VM i Østfold og bidro med verdifull støtte. Visit Østfold og Isarpsborg AS ga oss uvurderlig hjelp i rollen som vertskap. Dette bidro til en profesjonell innramming som var et internasjonalt mesterskap verdig. 

I tillegg ble det etablert egne prosjekter rundt utarbeidelse av skolekart, «Finn Fram i Østfold», og matservering. Førstnevnte eies og ledes av kretsen, men VM var en viktig motivering for å iverksette prosjektet. Matprosjektet ble gjennomført i samarbeid med Guldkorn Østfold. 

Det er ikke mulig å gjennomføre et så stort arrangement uten en stor stab av frivillige. Ca 700 personer utgjorde vår stab. De fleste av disse kom fra o-klubbene i Østfold. Alle gjorde en fantastisk innsats, både i forkant, under og i etterkant av mesterskapet. Flere av våre gjester bemerket at vi hadde så blide og hjelpsomme funksjonærer. 

Noen nøkkelpersoner har jobbet i flere år med VM og gitt betydelige timer av sin fritid til o-idretten. Det er ikke mulig å gi en rimelig kompensasjon for dette. Ordet takk blir fattigslig og stusselig i den sammenhengen. Vi håper likevel at alle frivillige fikk en opplevelse de ikke vil glemme og at nye vennskapsbånd ble knyttet. 

O-klubbene dro det tyngste lasset, både med å bekle nøkkelposisjoner i organisasjonen og rekruttere personell. De samme klubbene var «eiere» av VM-arrangementet sammen med kretsen. For å gjennomfør mesterskapet, ble et eget arrangørselskap opprettet i 2016, VM Orientering 2019 AS. Ingen av oss, verken eiere eller styre, hadde forventninger om et økonomisk overskudd av betydning etter mesterskapet. Det var derfor ekstra gledelig å slå fast, ved utgangen av 2019, at VM-selskapet kunne vise et positivt økonomisk resultat på kr 1,7 mill. Midlene er i sin helhet tilført klubbene etter en fordelingsnøkkel vedtatt av eierne. 

Jeg vil med dette rette en stor og varm takk til alle klubbene og o-kretsen for den enorme innsatsen som er nedlagt i forbindelse med VM. Dere virkeliggjorde det hårete målet om «The best WOC-ever». 

 

Sigmund Vister

Styreleder VM Orientering 2019 AS