Bli en del av styret i Østfold orienteringskrets

Postet av Østfold Orienteringskrets den 20. Nov 2024




Østfold orienteringskrets er en aktiv orienteringskrets som for 2024 registreringen teller 1430 aktive medlemmer, fordelt på 17 lag- og foreninger. Østfold markerer seg innen o-idretten med stor aktivitet innen deltakelse, og arrangement. Jevnlig er Østfold vertskap for større internasjonale og nasjonale konkurranser, og klubbene besitter stor erfaring og  arrangørkompetanse. Videre har vi aktive medlemmer fra småtroll til veteraner, tur-o til elite, og alt der i mellom. Østfold orienteringskrets er en levende o-krets takket være alle som løper, frivillige og klubbene. Nå har DU muligheten til å være med å viderføre en levende o-krets gjennom å bli en del av styret i Østfold orienteringskrets.

Ved Kretstinget mandag 3. februar 2025 skal det velges nytt styre. Pr. dags dato består styret av følgende medlemmer Styret i ØOK

Kretsleder: Chatrine Amundsen (Trøsken IL)
Teknisk råd / Nestleder: Thomas Hjelbak (Trøsken IL)
Teknisk råd: Bjørn Erik Glomsrud (Indre Østfold OK)
Trenings- og Ungdomsråd: Tonje Holm (OK Moss)
Ungdomsrepresentant: Sofie Holm Nedrebø (OK Moss)


Thomas Hjelbak, Tonje Holm og Sofie Holm Nedrebø har alle sagt at de har mulighet til å stille for en ny periode. På vegne av valgkomiteen søker derfor kretsen ny kretsleder og teknisk råd med kartkompetanse.

Om du kan tenke deg å bli en del av styret i Østfold orienteringskrets. Ta kontakt med kretssekretær Håvard Wedege (mail: ostfold.okrets@gmail.com eller tlf: 41699873)

Hvorfor bli en del av styret i Østfold orienteringskrets? Vi har spurt noen av styrets medlemmer om nettopp dette:

Kretsleder Chatrine Amundsen:

 

1. Hvorfor ønsket du å være en del av styret i Østfold orienteringskrets?
Etter å ha fått lov til å være kretssekretær i nærmere 5 år før jeg tiltrådte som leder, så var dette en måte å fremdeles være med i o-familien og kunne jobbe med og legge til rette for gode opplevelser i kretsen vår.

2. Hvilke oppgaver har du hatt i din rolle som del av styret?
Som kretsleder så har jeg fått lov til å være kretsens ansikt utad i representasjon. Ved deltagelse på Kretsledermøte, Forbundsting til Norges orienteringsforbund og Idrettskretsen til Viken Idrettskrets. Rollen som leder innebærer også å være møteleder, delta i diskusjoner og avgjørelser knyttet til aktivitet i kretsen. Rollen avlastes mye gjennom at vi har en dyktig kretssekretær som holder i det administrativt, slik at man kan fokusere på de store linjene, sportsøyeblikkene og det å representere en så flott krets.  

3. Beste opplevelse fra tiden i ØOK styret?
Det å ha fått lov til å være leder gjennom at kretsen både har arrangert Unionsmatchen og Hovedløpet, og World Cup i Våler har vært flotte opplevelser. Men det er i stor grad de gode samtalene på arenaene med kretsens medlemmer som skaper de opplevelsene man husker i ettertid.

 

Teknisk råd Bjørn Erik Glomsrud:

 

1. Hvorfor ønsket du å være en del av styret i Østfold orienteringskrets?
Da jeg sa ja til å være i teknisk råd i kretsen var jeg faktisk ikke klar over at det var i styret. Men jeg tenkte at jeg med å jobbe i teknisk råd kunne gjøre en forskjell for kretsen og bidra positivt til o-idretten i Østfold

2. Hvilke oppgaver har du hatt i din rolle som del av styret?
Mine oppgaver i kretsen har vært mest rundt kart, godkjenninger og registreringer, samt håndtering av kontrollører og jury til de store løpene vi har i Østfold.

3. Beste opplevelse fra tiden i ØOK styret?
Det er ingen enkelthendelse som stikker seg ut, men det beste har vært å ta del i o-fellesskapet. Jeg har løpt orientering i mange år, men har likevel blitt bedre kjent med mange flere fra andre klubbber i kretsen i løpet av tiden i styret. Det setter jeg stor pris på.

Teknisk råd Thomas Hjelbak:

 

1. Hvorfor ønsket du å være en del av styret i Østfold orienteringskrets?
Ønsket å se litt hva som rørte seg av oppgaver i kretsen og være med å bidra til en bedre hverdag for utøvere og ledere i klubbene.

2. Hvilke oppgaver har du hatt i din rolle som del av styret?
Planlegging av sesong og oppsett terminliste, samt finne kontrollører og jury til løpene. Også vært med på godkjenning av kart. Det har også vært gøy å få satt igang oppstart av Østfold tidtakerforum, dette har vært noe jeg har tenkt at flere kunne satt pris på før jeg gikk inn i styret, og det har blitt et veldig flott fora for kunnskapsdeling og samarbeid.

3. Beste opplevelse fra tiden i ØOK styret?
Blitt bedre kjent med både utøvere og ledere i kretsen samt det å få bidra til at våre arangement går på skinner, og at vi kan fremstå som en flink og attraktiv krets utad.




Håper at du som leser dette har lar deg inspirere til å bli en del av styret i Østfold orienteringskrets. Dette er en strålende mulighet til å bidra til å skape aktivitet i kretsen, og knytte kontakt med mange flotte o-folk i vårt flotte o-miljø.

Om du kan tenke deg å bli en del av styret i Østfold orienteringskrets. Ta kontakt med kretssekretær Håvard Wedege (mail: ostfold.okrets@gmail.com eller tlf: 41699873)



Nytt introduksjonskurs i kart og kompass

Postet av Østfold Orienteringskrets den 4. Nov 2024


1. november er for mange o-løpere startsignalet for nytt treningsår, og mange klubber drar på denne tiden i gang med vinterfellestreningene. Om du er er en rutinert ringrev, eller fersk o-løpere så kan litt kunnskaps oppfriskning alltids komme godt med. Vinteren er en ypperlig tid for å legge et godt treningsgrunnlag og kunnskapsgrunnlag for en ny o-sesong i 2025. Under følger noen gode lenker til tips og triks for trenings- og kunnskapsutvikling gjennom vinteren.


Nybegynner:

Norsk orientering har lansert en oppdatert versjon av sitt introduksjonskurs på nett via portalen:  https://www.o-skolen.no/introkurs/
Her får du grunnleggende kunnskap om kartet, kompasset og grunnleggende innføring i o-teknikk. Se også Guide til deg som er ny på orienteringsløp for litt info for deg som vil prøve deg på orienteringsløp til våren. Trenings- og konkurransetilbud finner du gjennom våre mange o-klubber: Orienteringsklubber i Østfold

Utøver:
For deg som allerede er utøver av orienteringsporten, eller trener/leder i en orienteringsklubb, så finnes mange nyttige lenker for bl.a. helse og ernæring, skadeforebygging, treningsteori og analyseverktøy på via denne fanen: For deg som er utøver. Her finner du også NOF's utviklingstrapp som gir deg alt du trenger av råd for å utvikle deg videre som orienteringsløper.

Kurs:
Om du ønsker å lære enda mer finnes det en rekke gode kursordninger via Norges Orienteringsforbund, og via Norges Idrettsforbund sine portaler. Både om du er utøver, trener eller leder i et idrettslag, finnes det mange gode muligheter til å oppdatere seg, og formalisere kunnskapen gjennom kurs: Kursoversikt


Lykke til med et nytt treningsår, og vi sees på o-løp i 2025.








Sammenlagtstilling Skaukarenes Krus 2024

Postet av Østfold Orienteringskrets den 31. Okt 2024


Etter en lang sesong med tette dueller, er nå vinnerne av Skaukarenes Krus 2024 klare. Det siste tellende delarrangementet, Blodslitet, gikk av stabelen lørdag 19. oktober, og det var spenning helt inn til målstreken.

Østfold o-krets fører ranking på kretsløp for klassene DH 11-12 og DH 13-14. Det er før sesongen satt opp 10 delkonkurranser. Maks 5 løp teller, og den løperen med høyest poengsum etter siste delkonkurranse, er vinneren. Dersom to eller flere løpere har samme poengsum, er det høyest poengsum på de enkelte delarrangement som teller. Vinnerne tildeles Skaukarenes krus. Utdelingen av Skaukarenes krus foretas av en representant fra Skaukarenes klubb på Kretstinget 3. februar 2025.
 
I 2024 var tellende delkonkurranser:


Resultater 2024:
 
D 11-12:

I yngste jenteklasse var det svært tett mellom de to første. Kun 1 poeng skilte 1. og 2. plassen. Gjennom sesongen står både Mira Fosser Lundsrud (OK Moss), Eva Riddervold Kahrs (Fredrikstad SK) med flere enkeltseiere. Etter en tøff fight gjennom hele sesongen, var det tilslutt Mira Fosser Lundsrud (OK Moss), som kunne juble for sammenlagtseier med 50 poeng. Eva Riddervold Kahrs (Fredrikstad SK) tok andreplassen, og Ingrid Johanne Ringstad (Fredrikstad SK) ble nr. 3.
 
H 11-12:
Blant de yngste gutta er det Elias Hauge Bjugan (Halden SK), som kan juble som vinner av Skaukarenes krus 2024. En god innledning på sesongen ga en god start, og under ungdomsseriefinalen sikret han full pott med 50 poeng. Johan Karlsson Kahrs (Fredrikstad SK), fulgte like bak med 48 poeng. Tredjeplassen gikk til Aksel Solberg (Fredrikstad SK).
 
D 13-14:
Full pott finner vi også hos vinneren av jentenes 13-14 klasse. Randi Fugleneb Aamand (Fredrikstad SK) med 50 poeng, måtte se seg slått av lagveninne Ellen Maria Ringstad (Fredrikstad SK) som var best av østfoldjentene under årets Blodslit, men står med 5 av 10 seiere når sesongen skal oppsummeres. Hanna Haldin (Halden SK) ble nr. 2, og Ellen Maria Ringstad (Fredrikstad SK) ble nr. 3.
 
H 13-14:
Jevnt i toppen var det også blant gutta i 13-14 klassen. Her var det en tett duell mellom lagkameratene Joel Bronebakk Johansson (Halden SK), og Håkon Bryggen (Halden SK). Begge hadde flere seiere gjennom sesongen, men en sterk høstsesong sikret Joel sammenlagtseieren. 3. plassen gikk til Daniel Østebrød Grønberg (Sarpsborg OL).
 
Vinnere 2024:
Vinnere av Skaukarenes Krus 2024, og som herved inviteres til Kretstinget 3. februar, for utdeling av kruset er:
 
D 11-12: Mira Fosser Lundsrud (OK Moss)
H 11-12: Elias Hauge Bjugan (Halden SK)
D 13-14: Randi Fugleneb Aamand (Fredrikstad SK)
H 13-14: Joel Bronebakk Johansson (Halden SK)
 
Lenke til resultater:
Vi gratulerer alle deltakere med innsatsen i 2024, og gleder oss til å invitetere til nye løp i 2025. For fullstendig oversikt over årets resultater se: Sammenlagtstilling Skaukarenes Krus 2024




LEDIG DELTIDSSTILLING I ØSTFOLD ORIENTERINGSKRETS FRA Desember 2024

Postet av Østfold Orienteringskrets den 21. Okt 2024


LEDIG DELTIDSSTILLING I ØSTFOLD ORIENTERINGSKRETS FRA Desember 2024


Kunne du tenkte deg en deltidsstilling som passer bra sammen med det å ta et friår

etter videregående skole, eller i kombinasjon mellom jobb og studier, eller satsning

på orientering?

Da er kanskje nettopp denne stillingsutlysningen noe for nettopp deg!

Østfold orienteringskrets har et ledig engasjement som kretssekretær i 35% stilling

fra og med desember 2024 til juni 2025. Stillingen videreføres årlig gjennom nytt

vedtak på Kretsting avholdt i februar. Stillingen har nå vært en prioritert del av

satsningen til klubbene i kretsen i over 10 år. Kretssekretærens hovedoppgaver

beskrives i vedlagte stillingsinstruks. 


Arbeidssted:
Østfold Orienteringskrets har ikke egne kontorlokaler, så arbeidet vil foregå

hjemmefra, lokalt i samarbeid med kretsens klubber, og gjennom

deltagelse/koordinering på/av kretsens turer i Norge, og vårsamling til Sverige.


Personlige egenskaper:
Du må ha pågangsmot og ambisjoner om å få til noe positivt for orienteringsidretten i

Østfold. Du må kunne arbeide selvstendig, og kunne samarbeide med andre.

Personlig egnethet vektlegges tungt. Med en del reising knyttet til stillingen, er det en

forutsetning med førerkort. Dette er en gylden mulighet til å få kunnskap og

kompetanse knyttet til klubb- og kretsutvikling, samt møte mange spennende og dyktige

ressurspersoner i O-idretten.


Lønn:
Stillingen er 35%, og stillingen avlønnes med utgangspunkt i en årslønn på 420.000 kroner.


Ekstra mulighet:
Ut fra kompetanse og interesse, vil det kunne være en mulighet for å kombinere

denne stillingen, med en deltids prosjektstilling over de neste 2 årene, (tilsvarende opp

til en 50%-stilling) lokalt i Sarpsborg, med fokus på økt aktivitet, utvikling og

rekruttering av o-løpere i klubbene Trøsken og Varteig. Dette er en svært spennende

mulighet til å kunne jobbe tett opp mot etablerte og solide idrettsklubber, samt skape

gode o-opplevelser for den neste generasjon løpere.


Noe for deg?
Er du litt eller veldig interessert, kanskje du bare ønsker svar på noen spørsmål? 


Ta kontakt med kretssekretær Håvard Wedege tlf: 416 99 873, e-post: ostfold.okrets@gmail.com eller

Kretsleder Chatrine Amundsen tlf: 472 77 115, e-post: chatrine.amundsen@gmail.com


Søknad/CV
Søknad og CV sendes til chatrine.amundsen@gmail.com 


Søknadsfrist:
Søknadsfrist 10. november 2024.

Ønsket tiltredelse 9. desember 2024.


Stillingsinstruks for kretssekretær i Østfold o-krets


Kretssekretær administrasjon og aktivitet: 35 % stilling

Kretssekretærens hovedoppgaver er å sørge for den administrativ drift av kretsen,

samt å bidra til treninger, turer og sportslig utvikling i regi av kretsen for i hovedsak

aldersgruppa 15-20 år, i samarbeid med klubbene.


Arbeidsoppgaver er spesifisert slik:

 Administrativt arbeid rundt daglig drift, styremøter, lagledermøte, kretsting

 Føre regnskap, samt søke tilskudd der det er aktuelt; idrettskrets, forbund, andre

 Kontaktperson til lagene, informere og koordinere lagene i kretsen, herunder organisere utdeling av medaljer til KM og andre kretspremier

 Lage utkast til terminliste før lagledermøtet sammen med teknisk råd.

 Beregne lags- og aktivitetsavgifter, løpsavgifter og fakturere klubbene

 Innkjøp ved behov; medaljer, premier, klær

 Årsberetning, handlingsplan, regnskap og budsjett.

 Oppdatere hjemmeside og facebook-side

 Planlegge og koordinere treningstilbud/samlinger for 15-16 og juniorer i kretsen

 Samarbeide med ungdomsutvalget og trenings- og ungdomsråd i styret

 Planlegge o-troll-leir sammen med arrangørklubb

 Planlegge hovedløpssamling i relevant terreng sammen med hovedleder for HL

 Hovedansvar for planlegging og organisering av turer

 Publisere resultater og oppdatert stilling i Ungdomsserien, Skaukarenes krus, Østfoldsprinten, uttak til Unionsmatchen og andre aktuelle aktiviteter fortløpende


Endringer til stillingsinstruks bestemmes av Kretstinget og det vil derfor kunne komme

endringer.


Vi håper å høre fra deg!

ØOK, 18.10.2024

Chatrine Amundsen (Kretsleder)




Inspirerende og lærerik kveld med Hanne Staff på Skihytta

Postet av Østfold Orienteringskrets den 17. Okt 2024



Det ble en svært inspirerende og lærerik kveld på Skihytta til Fredrikstad SK onsdag kveld. 46 utøvere, foreldre og trenere hadde tatt turen for å høre på Hanne Staff fortelle om sin vei fra ungdomsløper til verdenstoppen i orientering, samt ny og spennende innsikt i treningen til noen av Norges beste idrettsutøvere, og ny kunnskap om hvilke tilpasninger som skjer i kroppen i utviklingsalder, og hvordan vi kan lære av egen kropp for å utvikle oss videre.

Hanne Staff er en av tidenes beste norske orienteringsløpere, med 4 VM gull, og totalt 12 VM-medaljer. 3 EM gull, Gull i Nordisk mesterskap, og totalt 37 NM gull. I tillegg har hun i etterkant av sin egen idrettskarriere jobbet tett med landets beste prestasjonsmiljø gjennom flere år som Coach ved Olympiatoppen, og i de senere år øverste sjef for prestasjon og utvikling i Olympiatoppen. For tilskuerne på Skihytta onsdag kveld, var hun for noen et idrettslig forbilde i egen ungdom, for andre en lagvenninne og konkurrent, og for de yngste var hun kanskje mest kjent for sin deltakelse i Mesternes Mester sesong 14. De siste årene har hun i tillegg arbeidet med en doktorgrad ved Universitetet i Tromsø, hvor hun analyserer treningen til noen av landets beste idrettskvinner for å se på hvilke faktorer som har vært viktige for å lykkes. Med denne solide erfaringsbanken, var det svært interessant å høre Hanne fortelle om langsiktig utvikling i egen karriere, samt tanker om hva som kreves for å lykkes i idrett. 

 Over: En god gjeng var samlet på Skihytta for å høre på Hanne Staff.

Blant tilhørerne var det et aldersspenn på 13 til 50+, både ungdomsløpere, juniorer, foresatte og trenere fra ulike østfoldklubber var tilstedte. Blant utøverne var det flest jenter, men også 3 juniorgutter tok turen, og kunne ta med seg gode innspill på hvordan løfte egen trening til et nytt nivå. 

Foredraget varte rundt litt over 90 minutter, med muligheter for spørsmål underveis og i etterkant. Hanne innledet med å fortelle litt om egen bakgrunn, samt hvordan hun kom inn i orienteringsidretten. Første del handlet om hennes egen trening og utvikling fra Ungdom til verdens beste seniorløper. Her kunne forsamlingen plukke opp at en variert treningsbakgrunn, med litt økt belastning fra år til år, var mye av suksessen. Videre var viktige erfaringer å finne ut hvilke "grunnsteiner" som definerte henne, og kjennetegnet en god prestasjon for henne, noe som var viktig for suksess. Her ble tilhørerne utfordret til å tenke litt selv igjennom hva som kjennetegner gode vilkår for prestasjon hos oss selv, og det å tørre å være seg selv i utviklingen. Videre trakk hun veksler til suksesskriterier i andre prestasjonsmiljø i Norge, og "Idrettsglede" var noe mange OL-utøver rapporterte at var viktig for utviklingen.

Over: Hanne Staff fortalte med stor entusiasme om egen satsing, og læring fra Norges beste prestasjonsmiljø.

Del to av foredraget handlet om trening, og hvilke suksessfaktorer som går igjen blant noen av Norges beste idrettsutøvere. Som del av sitt doktorgradsarbeid har Hanne fått tilgang til treningsdagbøkene til noen av våre mestvinnende kvinnelige idrettsutøvere, og hun delte interessante statistikker, og tanker for hva som hadde vært nøkkelen til suksess. Blant annet fikk vi innsyn i treningen til Marit Bjørgen, andre norske skistjerner. Kontinuitet og progresjon var to nøkkelord, men også var det tydelig å se at utvikling tar tid.

Videre dro Hanne paralleller til orientering, og hvordan kompleksiteten i o-sportens arbeidskrav gjorde at man måtte tenke helhetlig i treningen. Vi fikk også spennende tanker om hvordan trene o-teknikk med effekt, både hva hun tenkte nå i ettertid, men også hvordan hun hadde tenkt som aktiv. Her var det også en del spennende tanker rundt terrengløping og o-teknikk i puberteten, når den relative styrken forandres av naturlige årsaker.

Over: Tilskuerne fikk spennende innsyn i treningen til noen landets mestvinnende idrettsutøvere.

I del tre av foredraget snakket hun om langsiktig utvikling, og forskjeller og likheter i utvikling for gutter og jenter. Trening etter menstruasjonssyklus er "hot-topic" i mediene, men forskningen har ikke klare svar på om dette påvirker prestasjonen. Likevel kan det være store individuelle forskjeller, og tilhørerne ble oppfordret til å skrive treningsbok for å loggføre egne erfaringer rundt trening, og rundt hvordan kroppen fungerer i ulike faser av syklusen, for å lære hvordan man selv fungerer best. Videre er alderen 12-25 år en utfordrende tid, da ulike utøvere opplever ulike forandringer. Her var det mye spennende å hente rundt både trening, og hvordan klubbmiljøet, trenere og foreldre kan være bevisst disse temaene for å skape trygghet og åpenhet. Mange av de beste prestasjonene for noen av våre beste kvinnelige idrettsutøvere har blitt oppnådd langt ut i 30 årene, så tålmodighet, og det å forhindre motivasjonssvikt i møte med motgang er viktig for å nå sitt eget potensial.

Over: Spennende innsikt i hvordan vi er både like og ulike som utøvere.

Det ble en svært hyggelig og inspirerende kveld på Skihytta. En stor takk til Hanne Staff som i en travel kalender tok turen til Østfold for å dele av sin erfaring og kunnskap. Takk også til alle utøvere, foreldre og trenere som tok turen, og bidro med spørsmål, interesse og godt humør.