Finn Fram 2019
Postet av Østfold Orienteringskrets den 3. Feb 2020
Skrevet av Asta Chatrine Amundsen
Året 2019 er over, her kommer litt om hva som har skjedd fra Svend Sondre:
FINN FRAM I ØSTFOLD
Skrevet av: Svend Sondre Frøshaug
Siden februar 2018 har Svend Sondre Frøshaug vært ansatt som prosjektleder i FinnFram i Østfold. Han har arbeidet med dette prosjektet på 60%. Gjennom prosjektet ønsker vi å hjelpe skolene til å tilrettelegge for opplæring i kart og kompass. Opplæringen skal kunne gjøres enkel, aktiv og ikke minst morsom for elevene.
Prosjektet har nå vært igjennom sitt andre og mest spennende år. De viktigste utviklingsområdene i prosjektet har vært: Kartportalen «Skoleorientering.no», Utvikling av lokale kart, VM-Skolesprinten og kurs for lærere i kart og kompass. Les mer om dette i punktene som følger:
Kartportalen «Skoleorientering.no»
Siden prosjektets oppstart har NOF vist stor interesse for kartportalen vi ønsket å utvikle sammen med studenter fra høgskolen i Østfold. Etter at vi i Østfold var godt i gang med portalen ble den i første kvartal i 2019 åpnet for resten av Norge. Dette er ikke lenger en kartportal kun for Østfold, men klubber fra store deler av O-Norge har lagt inn sine kart. Pr. 01.01.2020 ligger det kart i portalen fra: Østfold, Akershus, Buskerud (Nå kjent som Viken), Oppland og Hedmark (innlandet), Oslo, Vestfold, Telemark, Agder, Vestland, Nordland, Troms og Finnmark, Trøndelag.
Kartportalen er også gjort mere brukervennlig når det kommer til å finne aktiviteter, se på kartene visuelt på skjermen, tegneverktøy og målestokk samt lagring av dokumenter i PDF og Utskrift fra siden. Det er nå en av studentene som var med å utviklet portalen som en del av sin bacheloroppgave, som nå jobber deltid med å vedlikeholde samt utvikle siden: Jonas Vestgarden.
Kartutvikling:
Arbeidet med å utvikle og oppdatere gode skolegårdskart og nærmiljøkart har fortsatt i 2019. Totalt er det nå 112 kart i portalen fra Østfold. Av totalt 114 skoler der vi ønsker å ha skolekart har vi nå 105 kart. Resterende kart er typiske nærmiljøer, parker eller videregående skoler (som ikke teller i oversikten over de 114 skolene). Verdt å nevne er at 21 av disse kartene er tegnet av Ungdom under 26 år. Disse kartene har fått ekstra støtte fra prosjektet.
VM-Skolesprinten
VM – Skolesprinten ble arrangert som en stafett mellom alle skoler i Østfold som ønsket å være med. Det var første gang dette ble arrangert, og resultatet av arrangementet gjorde at vi ønsker å få til dette i flere år fremover. Konkurransen kan deles opp i tre delfinaler:
- Skolens eget uttak: Skolene gjorde et uttak av hvilke elever som skulle få representere skoen i konkurransen. Klubbene har ikke blandet seg inn i dette og skolene har selv fått velge hvor mange lag de ønsket å ha med og hvem som skulle være på lagene. Vi hadde dog noen kriterier, les mer om disse i vedlegg….. Chatrine må fylle inn vedleggsnummer………
- Lokal konkurranse: Hver av klubbene representert i prosjektet FFØ arrangerte en lokal konkurranse. Konkurransen ble gjennomført med lokale tilpasninger ut ifra hva som passet seg for arrangøren (Mange kombinerte dette med WOD). Noen gjennomførte fellesstart på samme måte som finalene (les punkt 3), men andre tok tiden på hvert lag separat og ga tilbakemelding i ettertid om hvem som kvalifiserte seg. 2 lag fra 5 klasse og 2 lag fra 6 klasse kunne kvalifisere seg fra hver delfinale. I tillegg til dette valgte vi å invitere enkelte andre skoler til finalen. Dette enten pga. de hadde et eget lite arrangement som vi lot telle som en kvalifisering, eller at de har vist spesielt stor innsats og interesse på skolen.
- Finale VM-skolesprinten: Finalen fant sted på og i samarbeid med Inspiria i Sarpsborg. Sarpsborg OL var arrangør i samarbeid med FFØ. Les mer om konkurransen i vedlegget. Viktig for konkurransene var at vi betalte for transport for alle skoler. Det var inspiria som koordinerte dette direkte med skolenes kontaktpersoner. Før lunsj gjennomførte vi konkurransene (fellesstart stafett med enkel gafling) for begge klasser. Etter dette serverte vi bagetter og drikke til alle deltagere, før de kunne bruke resten av dagen med aktiviteter på Inspiria samt VM-labyrint og flere o-løyper.
Arrangementet ble en knaksuksess og FFØ vil søke om å få omdisponere eventuelt overskudd i prosjektet for å finansiere busstransport for finaledagen for kommende arrangement de neste årene.
Kurs for lærere i kart og kompass
I regi FinnFram i Østfold har det også blitt holdt en del kurs for lærere i kart og kompass. Det er holdt kurs i Sarpsborg, Trøgstad, Aremark, Mysen/Eidsberg, Rakkestad, Askim, Våler, Råde, Rygge Fredrikstad og Ungdomsskolene i Halden. I tillegg har vi et sterkt samarbeid med RØRE prosjektet og fylkeskommunen. Vi har holdt 5 kurs for RØRE ambassadører som representerer skoler over hele Østfold.