KM-Stafett

Postet av Østfold Orienteringskrets den 27. Aug 2024

Søndag inviterte OK Moss til KM-stafett fra Kirkebygden skole i Våler. 32 østfoldlag hadde en intern kamp om KM-medaljene, men fikk også sterk konkurranse mot klubber fra Oslo og Akershus. Totalt stilte 126 lag i de ulike klassene, og det ble en strålende dag i herlig sommervær for både deltakere og publikum.

Over: Marianne Riddervold Kahrs inn til seier for FSK lag 1 i D17-. Foto: Bjørn Hauge, Kondis

Med arena på Kirkebygden skole hadde OK Moss, med løpsleder Øystein Olsen skapt en god ramme for årets KM-stafett. Med værgudene på lag, ble det en strålende løpsdag for både publikum og deltakere.

Løypelegger Christian Schive hadde et småkupert, og o-teknisk teknisk terreng tilgjengelig for sin løypelegging. Med tette gaflinger, og vekslende terreng ble det en intensiv og spennende stafett.

Over: Vålerterrenget krevde god fokus, og kontroll på egen retning for å ikke bli med til feil gafling.

Resultater:

D13-16: Blant ungdomslagene i D13-16 ble det en tett duell om medaljene blant østfoldlagene, og imponerende resultat i konkurranse med sterke klubber fra Oslo og Akershus. Sterkest ble Tyrving IL, men nærmest fulgte tre lag fra Østfold. 

Kretsmestere ble OK Moss lag 1 bestående av Tuva Fosser Lundsrud, Mira Fosser Lundsrud og Pauline Gudim Valsgård. I kampen om sølvmedaljen skilte det kun 10 sekunder mellom Fredrikstad lag 1, og Halden SK lag 1. Randi Fugleneb Aamand avgjorde til Fredrikstad SK sin fordel, og hadde med seg Ingrid Sofie Hox Brynildsen og Malin Husebye Aamodt på de to første etappene. Halden SK tok bronsemedaljen med Hanna Haldin, Erle Grip Kvalvik og Kristine Bekkevard.

H13-16: Blant ungdomslagene i H13-16 ble det tøff konkurranse fra klubbene fra Oslo og Akershus. Seirende i stafetten ble Nydalens SK lag 1. 

En sterk 2. plass i stafetten, og gull i KM for Østfold ble det til Halden SK lag 1 bestående av Joel Bronebakk Johansson, Håkon Bryggen og Fredrik Signebøen. Fredrikstad SK lag 1 tok sølvmedaljen, og på laget var Isak Solberg, Sondre Strømberg og Selmer Ringstad Holt. Bronsemedaljen gikk til Sarpsborg OL med Ralf Johannes G. Hamre, Daniel Grønberg og Alvilde Ramtvedt på laget.


Over: Kretsmester i Østfold ble Halden SK lag 1. Foto: Halden SK.

D17: Blant damelagene var det klart at rutine, og erfaring er viktig for suksess. I kamp mot sterke lag, med blant annet et kombinasjonslag bestående av Europamester Simona Aebersold, og landslagsløper Emma Arnesen, samt flere sterke løpere var det tilsutt Fredrikstad SK lag 1 bestående av Linda Solberg, Marit Kahrs og Marianne Riddervold Kahrs som tok seieren med 30 sekunder til Halden SK lag 2, bestående av Hanna Wey, Kine Dæhli og Coralie Waldner, da laget ikke oppfylte kravene til KM-medaljer, var det Halden SK lag 1 som ble nr. 3 i stafetten, som fikk sølvet. Laget besto av Sigrid Schmitt Gran, Anja Hole og Minna Sofie Wingstedt på laget. Bronse i KM-stafett gikk til Fredrikstad SK lag 3 bestående av Hanna Fiskum Nordbrøden, Birgitte Husebye og Astrid Fugleneb Aamand.

Over: Marianne Riddervold Kahrs løp raskest av alle på den 3. etappen, og tok med det gullet til Fredrikstad. Foto: Kondis, Bjørn Hauge.

H17: Blant herrene var det et sterkt Nydalens SK lag som gikk til topps. Beste lag fra Østfold ble Fredrikstad SK lag 1, som med imponerende stabilitet tok 2. plassen totalt i stafetten, foran sterke lag som Tyrving IL og Bækkelagets SK. På laget løp Mattias Karlsson, Herman Ryen Martinsen og Gaute Steiwer. Halden SK lag 1 tok sølvet i KM for Østfold, med et lag bestående av Guilhem Elias, Anders Felde Olaussen og Magne Dæhli. Bronsen gikk til Halden SK lag 4 bestående av Andreas Johansson, Tore Sandvik og Marius Bjugan.

H150: Blant veteranherrene var det Varteig OL som ble beste østfoldlag, og dermed Kretsmestere. På laget løp Olav Halvorsen Sikkeland, Dag Brenås og Kjell Einar Andersen. Sølv ble det til Fredrik Delås, Jens Erik Mjølnerød og Bjørn Axel Gran for Halden SK lag 1. Og bronsen gikk til Fredrikstad lag 1 bestående av Anders Brynildsen, Vidar Solberg og Dyre Martin Gulbrandsen.

Alle resultater finnes her: Eventor - Resultat KM-stafett





KM-Mellom

Postet av Østfold Orienteringskrets den 25. Aug 2024

Det var 232 deltakere som lørdag 24. august tok turen til Syverstad, litt nord for Halden, for å gjøre opp om årets første KM-medaljer. En regnskur ved ankomst minnet deltakerne på at det går mot høst, men i god tid før første startende, sprakk skyene opp og det ble mer sommerlig vær i sol og perfekt løpstemperatur.

Arrangør Halden Skiklubb, med løpsleder Frauke Schmitt Gran i spissen, leverte et solid arrangement. På en åpen plass ved enden av en skogsvei, var det tilrettelagt en intim arena, med gode muligheter for å følge spenningen i innløpet, samt kort vei til et fristende kakebord i kiosken.

Over: Publikum og deltakere gjør seg klare for KM-mellomdistanse.

KM-mellomdistanse er distansen som skal kåre den beste teknikeren, og løypeleggerduoen Elias Bäcklund Ekvall og Viktor Wassen, begge en sentral del av Halden SK sin elitesatsing, hadde virkelig funnet et egnet terreng, og løyper for å teste løpernes orienteringsferdigheter.

Over: Utsnitt fra H17- løypa, som viser hvilke utfordringer som møtte løperne under lørdagens KM.

Løypeleggerne hadde skapt en intensiv løype, med hyppige retningsforandringer, og vekslende intensivitet. Kombinasjonen av et lettløpt og detaljrikt terreng, gjorde at løperne måtte være bevisst tempovekslinger underveis, og holde tunga rett i munnen hele veien til mål.

Resultater:
16 nye kretsmestere på mellomdistanse ble kåret denne lørdagen. Det er gøy å se et aldersspenn fra 13 til 80 år. Det sier noe om den bredden o-sporten favner.

I herrenes H17- ble det en duell mellom lagkameratene fra laget som ble verdensmestere i stafett i 2018, Gaute Steiwer (Fredrikstad SK) og Magne Dæhli (Halden SK). Begge har trappet noe ned på den internasjonale satsingen, men viste at de fremdeles holder et høyt nivå. En intensiv duell ble tilslutt vunnet av Gaute med 3 ørsmå sekunder til Magne. Bronsen gikk til Guilhem Elias (Halden SK).

Over: Pallen i H17, med tungt merriterte løpere på toppen.

Nytt av året er at det også kåres kretsmestere i H17-20, selv om de også deltar i H17- klassen. Emil Husebye Aamodt (Fredrikstad SK), som har gjennomført en imponerende sommer, kronet med EM-gull i EYOC i juni, yppet seg mot seniorene med sin 6. plass. Sølvet gikk til Sverre Sandvik (Halden SK), med Audun Nordby på (Fredrikstad SK) på 3. plass.

Over: Juniorgutta

I kvinnenes D17- var det sølvmedaljør fra EM-stafett, Kamilla Steiwer (Fredrikstad SK) som viste at formen fra EM er bevart, og at hun blir å regne med under den kommende NM-uka. Sølvet gikk til Jo Shepherd (Halden SK), og bronsen til Heidi Østlid Bagstevold (Fredrikstad SK).

Over: Pallen i D17-

Også her ble det kåret kretsmestere blant juniorjentene. Sigrid Schmitt Gran (Halden SK) løp inn til gull blant juniorene. Sølv ble det til Jenny Danevad (Fredrikstad SK), og bronsen gikk til Anja Hole (Halden SK).


Over: Juniorjentene


I ungdomsklassene var det hovedløpsmedaljørene som viste at formen fortsatt var intakt. Blant D13-14 jentene tok Randi Fugleneb Aamand (Fredrikstad SK) seieren. Sølv ble det til Hanna Haldin (Halden SK), og bronse til Johanne Klavestad Aaby (Fredrikstad SK). Blant D15-16 jentene fulgte Pauline Gudim Valsgård (OK Moss) strålende innsats i hovedløpene, med gull i KM-mellom. Sølv ble det til Tuva Fosser Lundsrud (OK Moss), og bronse til Malin Husebye Aamodt (Fredrikstad SK).

Over: Premievinnerne i D13-14

Også blant gutta gikk medaljene til løpere som preget toppen i hovedløpene. Joel Bronebakk Johansson (Halden SK) tok gullet i H13-14, kun 2 sekunder foran klubbkamerat Håkon Bryggen (Halden SK). Ole Christian Løchen (Halden SK) fulgte opp sine lagkamerater med sin bronse. I H15-16 var det Fredriks Signebøen (Halden SK) som var sterkest. Selmer Ringstad Holt (Fredrikstad SK) ble nr. 2, og Selmer Løken (OK Moss) tok bronsen.

Over: Pallen i H13-14


Også i veteranklassene var det tette dueller, og stor prestisje. Marianne Riddervold Kahrs (Fredrikstad SK) tok gullet i D40. Birgitte Husebye (Fredrikstad SK) var best i D50. I D60 tok Tistedalen FL et gull ved Liv Inger Prangerød. Unni Strand Karlsen (Fredrikstad SK) tok gullet i D70, og evigunge Ella Bjerketvedt (Trøsken IL) tok gullet i D80.

Blant herrene var det "nyopprykkede" Christian Riddervold Kahrs (Fredrikstad SK) som vant en tett duell i H40. Teknisk råd i ØOK Bjørn Erik Glomsrud (Indre Østfold OK) viste at det tekniske er på plass, med sitt gull i H50. Arild Kirkerød (Sarpsborg OL) tok gullet i H60. Tett var det også i H70, hvor Øystein Ruud (Fredrikstad SK) gikk seirende ut som Kretsmester. I H80 var det Trygve Fosse (Gimle IF) som hadde mest fart i beina.

En full oversikt over alle resultater finnes her: Resultater KM-Mellom

Over: Mye godt i kiosken.

Over: Løpsleder Frauke Schmitt Gran hadde god grunn til å være fornøyd med gjennomføringen av KM-mellom.

Over: KM-mellom hadde noe for alle aldre. En småtroll-løype signert Magne Dæhli og Kine Steiwer, var populær blant de yngste.

Takk til Halden SK for et vell gjennomført arrangement!






Innholdsrik høstsesong i Østfold

Postet av Østfold Orienteringskrets den 8. Aug 2024

Fellesferien går mot slutten, og vi kan endelig begynne å glede oss til en innholdsrik høstsesong i Østfold. Det er et rikt samlings- og konkurransetilbud i kretsen for alle aldersgrupper, og det er lurt å melde seg på så tidlig som mulig. Under følger en oversikt over hva som venter denne høsten:

Over: Det er fremdeles frodig og grønt i østfoldskogene, men utover høsten vil fargespillet i skogen lokke o-løpere til aktivitet langt ut i høstmånedene.



24. august: KM-Mellom (Halden SK)
Lørdag 24. august er det klart for KM-mellomdistanse fra Høk motorbane. Her skal høstens første KM-medaljer deles ut til de beste "teknikerne".

Hvor: Høk motorbane (59.17539, 11.24030), Halden
Arrangør: Halden Skiklubb
Kart: Syverstadvannet (1:10 000/1:7500) revidert i 2024
Terreng: Småkuperte furuåser med delvis svært detaljerte terrengpartier, ypperlig for mellomdistanse. Veldig god løpbarhet, med lettløpte topper. B- C- og N-løyper går i et område med flere stier, noen jorder samt høydepartier med færre detaljer enn A-løypene.
Innbydelse: Innbydelse 
Påmelding: Eventor - Påmelding KM-Mellom






25. august: KM-Stafett (OK Moss)
Søndag 25. august inviterer OK Moss til KM-Stafett fra Kirkebygden skole. Her venter et småkupert og fint østfoldterreng, når kretsens beste klubb skal kåres i tøff konkurranse mot klubber fra Akershus og Oslo.

Hvor: Kirkebygden skole
Arrangør: Orienteringsklubben Moss
Kart: Kirkebygden (1:10 000/1:7500) revidert i 2023
Terreng: Småkupert og fint østfoldterreng. Noen diffuse partier med høye krav til retningsløping, og andre tyngre partier med noe mer lyng, men hovedvekten av terrenget er vakkert innlandsterreng.
Klasse: D13-16, H13-16, D17, H17, D150, H150, D11-12 (ikke KM-klasse), H11-12 (ikke KM-klasse). I tillegg finnes det et tilbud om individuelle åpen-klasser.
Innbydelse:  Innbydelse KM-Stafett
Påmelding: Eventor - KM-Stafett






31. august: Ungdomsserien løp 4 m/overnatting (OK Moss)
Lørdag 31. august inviterer OK Moss til Ungdomsserien løp 4 i fantastiske Mossemarka. Det er mellomdistanse som står på programmet når poengtrøyene skal forsvares eller jaktes etter sommerferien. I etterkant av løpet inviteres alle mellom 13-20 år til en sosial kveld og overnatting på Skihytta til OK Moss. Etter frokost søndag, blir det felles avreise med buss til KM-lang i Indre Østfold.

NB: Husk å legge overnatting inn som en tilleggstjeneste ved påmelding i Eventor. Husk også egen påmelding for KM-Lang.

Hvor: Oppmøte for Ungdomsserien: Trapbanen til Moss og Omegn JFF i Mossemarka. https://maps.app.goo.gl/xqvu89pzeBgEDqNg9
Arrangør: Orienteringsklubben Moss
Kart: Mossemarka (Utgitt i forbindelse med Lørdagskjappen 2022).
Terreng: Småkupert med noen større høyder. Relativt lite stier, men noen større stier gjennomgående i terrenget. Et variert terreng med vekslende løping mellom tettere skog, og åpne sletter.
Innbydelse: Innbydelse U-serien med overnatting
Påmelding: Eventor: Ungdomsserien løp 4 m/overnatting

 






01. september: KM-Langdistanse (Indre Østfold OK)
Søndag 1. september er det klart for KM-langdistanse i VM-terrenget fra 2019. Indre Østfold inviterer til en idyllisk arena ved Søndre Mørk gård, og VM-stemning i skogen.

Hvor: Søndre Mørk, Trollerudveien 7, Spydeberg.
Arrangør: Indre Østfold OK
Kart: Mørk, utgitt 2019 i forbindelse med VM. Målestokk 1:10 000 / 1:7500
Terreng: Middels kupert med både lettløpte åpne partier, og mer tett og tungløpt skog. Lite stier i terrenget, så her er det duket for villmarksorientering.
Innbydelse: Innbydelse KM-Lang
Påmelding: Eventor - KM-Lang








10. september: Ungdomsserien løp 5 (Halden SK)
Tirsdag 10. september inviterer Halden SK til Ungdomsserien løp 5 i terrenget rundt Ormtjernhytta, i Ertemarka. Det er mellomdistanse som står på programmet på et nytt kart fra 2024, oppdatert i forbindelse med Halden O-meeting.

Hvor: Ormtjernhytta, Halden.
Arrangør: Halden Skiklubb
Kart: Ertemarka 2024, Målestokk 1:10 000 / 1:7500
Terreng: Middels kupert skogsterreng, med for det meste gran og furuskog. Noe myr og stedvis ganske høy undervegitasjon i form av lyng og gress. Området er et populært turområdet, med lysløype og andre turstier.
Innbydelse: Innbydelse Ungdomsserien løp 5
Påmelding: Eventor - Ungdomsserien løp 5








13-15. september: Veteranmesterskapet (Sarpsborg OL)
Helgen 13.-15. september er Sarpsborg OL vertskap for Veteranmesterskapet. Over tre dager skal det kjempes om edelt metall over distansene sprint, lang og mellomdistanse.

Hvor:
Sprint: Kalnes Videregående skole
Lang: Svinndal skole
Mellom: Svinndal skole
Arrangør: Sarpsborg OL og Trøsken IL (Sprint)
Kart: Sprint "Kalnes VGS" utgitt 2024. Lang og mellom "Ravnsjø" utgitt 2024
Terreng sprint: Parkliknende terreng med flere skolebygninger. Deler av kartet inneholder terreng med lettløpt og detaljert furuskog.
Terreng skogsdistanser: Kupert skogsterreng med få ster og veier. For det meste glissen furuskog, med noe innslag av granskog. Det er svært få hogsfelt og grøntområder. Terrenget er lettløpt med noe lyng, men stort sett lite undervegetasjon.
Innbydelse: Innbydelse Veteranmesterskapet
Påmelding:   
Sprint: Eventor - Sprint
Lang: Eventor - Lang
Mellom: Eventor - Mellom









20.-21. september O-troll leir (Indre Østfold OK)
Fredag 20. september til lørdag 21. september inviterer Indre Østfold OK barn i alderen 9-12 år til O-troll leir fra Einarbu i Indre Østfold. Her blir det et fullspekket døgn, med mye o-aktivitet, god mat, lek og moro. Egne ungdomstrenere vil lede aktivitetene.

Hvor: Einarbu
Arrangør: Indre Østfold OK
Målgruppe: Løpere i alderen 9-12 år. Minner om at klubbene må stille med 1 leder pr. 10. utøver.
Innbydelse: kommer.....
Påmelding: Eventor: O-troll leir









24. september: Ungdomsserien løp 6: Finale (Trøsken IL)
Tirsdag 24. september inviterer Trøsken IL til finalen av Ungdomsserien 2024. En fartsfylt sprint skal avgjøre hvilken klubb som kan kalle seg Ungdomsmester 2024, og poengtrøyene skal få sine eiere til odel og eie. I etterkant av finalen inviteres løpere, familie og venner til grilling og premieutdeling. 


Hvor: info kommer......
Arrangør: Trøsken IL
Kart: info kommer......
Terreng: info kommer......
Innbydelse: kommer....
Påmelding: Eventor: Finale Ungdomsserien løp 6









13. oktober: Tunevannet Rundt
Sarpsborg Orienteringslag inviterer til det tradisjonsrike Tunevannet Rundt. Langdistanse over fellestart i Sarpsborgmarka er en ypperlig oppladning til Blodslitet helgen etter.

Hvor: SOL-Hytta, Sarpsborg
Arrangør: Sarpsborg OL
Kart: Sarpsborgmarka
Terreng: Varierende blandingsskog med moderat kupering. Variert orientering, fra stirike partier i populært turområde, til mer villmarkspreget åpen furuskog med gjennomgående skrent og stuprekker som skaper spennende veivalgsmuligheter.
Innbydelse: kommer.....
Påmelding: Eventor: Tunevannet Rundt










16. oktober: Foredrag med Hanne Staff på Skihytta, Fredrikstad
Onsdag 16. oktober kommer verdensmester Hanne Staff til Østfold og Skihytta, Fredrikstad, for å snakke om "Den kvinnelige utøveren: Utvikling fra ungdomsløpet til ung senior". Her er det mange gode tips for utøvere (gutter og jenter), ledere/trenere og foreldre. Blant annet vil dere lære om: 
- Forstå at utvikling tar tid, og kommer individuelt
- Kunnskap om hvilke elementer som er viktige å fokusere på i denne utviklingsfasen - hvilke egenskaper bør prioriteres når
- Kunnskap til å starte samtaler med utøverne, og bedre kunne legge en langtidsplan for utvikling

Målgruppe: Utøvere fra 13år- trenere, ledere, foreldre og andre interesserte
Sted: Skihytta Fredrikstad (Adresse: Bjørnerød 15, 1615 Fredrikstad)
Tid: Onsdag 16. oktober kl. 18:00-20:30
Innbydelse: Foredrag Hanne Staff

Program:
Kl. 18:00: Oppmøte Skihytta, mingling og enkel beverting
Kl. 18:20: Velkommen og introduksjon v/Håvard Wedege
Kl. 18:30: Hanne Staff: «Den kvinnelige utøveren: Utvikling fra ungdomsløper til ung senior»
Kl. 19:30: Spørsmål og avslutning












19. oktober: Blodslitet (Fredrikstad SK)
Den tradisjonsrike "nasjonale" sesongavslutningen går av stabelen lørdag 19. oktober. Fellestart over ultralangdistanse samler hele norge til en siste innsats for året 2024. 

Arrangør: Fredrikstad SK
Terreng/Kart: Info kommer.....
Innbydelse: Blodslitet.no
Påmelding: Eventor: Blodslitet





Kretsstafett og O-Landsleir 2024

Postet av Østfold Orienteringskrets den 7. Aug 2024

Etter strålende innsats under Hovedløpene, var det etter sprinten klart for den mer "offisielle" starten på O-landsleiren 2024. Under Hovedløpene og O-landsleiren bor, spiser, trener og sosialiserer orienteringsungdom fra hele landet. En ypperlig måte å få nye o-venner, og få inspirasjon til videre aktivitet.

Over: Østfold hadde 28 deltakere på årets O-landsleir for ungdom i alderen 14-16år. Foto: Thomas Hjelbak

Fredag 4. august:
Etter blomsterseremoni i Gamlebyen, satte deltakerne kursen mot Kongstenbadet for litt lek og moro, samt restitusjon i det våte element. Østfold ordnet litt pizza til sultne deltakere, og deltakerne fikk anledning til å senke skuldrene etter noen litt nervøse Hovedløpsdager. På kvelden var det tid for bankett, og diskotek. Det var en fin mulighet for å feire helgas prestasjoner.

Mandag 5. august:
Mandag var det klart for "Aktivitetsdag". Aktivitetsdagen var organisert som 3 stasjoner, hvor deltakerne fikk testet; "Team orienteering challenge", diverse aktiviteter på kunstgressbanen, og litt avslappende bading i Døvika.

Østfold stilte som alltid med strålende sommervær, noe deltakere og arrangører satte stor pris på. Under aktivitetsdagen er deltakerne delt inn i aldersbestemte grupper, med løpere på tvers av krets tilhørighet. Her får deltakerne muligheten til å bli kjent med nye o-venner.

Over: En av øvelsene i lagkonkurransen. Foto: Fredrikstad SK

Over: Utøverne måtte samarbeide med nye o-venner for å klare de ulike oppgavene. Foto: Fredrikstad SK

Over: Fredrik Signebøen (Halden SK) i diskusjon med sitt lag. Foto: Fredrikstad SK

Tirsdag 6. august:
Dagens program var igjen fullstappet med gode o-aktiviteter + annen moro. På programmet sto blant annet; Moment-O, MorO-løp, Bading, Boblefotball og en langtur. Gjennom treningsdagen fikk utøverne både trent litt o-teknisk, fysisk, og lekt seg litt. Boblefotball var blant de populære aktivitetene denne dagen.

Over: Boblefotball var populært blant deltakere og ledere. Foto: Fredrikstad SK
Over: Stort engasjement for boblefotball. Foto: Fredrikstad SK

Over: Noen av de o-tekniske utfordringene som møtte deltakerne. Foto: Fredrikstad SK

Over: Moment-O krevde fult fokus hele veien. Foto: Norsk orientering.

Onsdag 7. august:
På siste dagen av årets O-landsleir var det duket for den både høytidelige, men også like uhøytidelige Kretsstafetten. Her skal beste krets kåres over en sprint-stafett med 4 løpere pr. lag hvorav 2 jenter og 2 gutter. Ved siden av konkurransen om først i mål er det like mye fokus på å stille i et spektakulært kostyme. Østfold orienteringskrets stilte med 6 lag i Kretsstafetten, i tilegg til et mixlag sammen med Buskerud O-krets.

Over: Østfold O-krets klare for Kretsstafett. Klarer du å sette sammen de ulike lagene? Foto: Thomas Hjelbak.

For stafetten hadde Østfold flere lag som håpet å kjempe i toppen mot tøff konkurranse fra andre sterke kretser. Med gode resultater i Hovedløpet Sprint, var ambisjonene høye blant lagene.

Over: Oversikt over ØOK sine lag i Kretsstafetten.

Pauline Gudim Valsgård (Østfold lag 1), hadde selvtillit etter sølv i Hovedløpet sprint, og viste at sølvet var ingen tilfeldighet. Hun han med i et fartsfylt startfelt, og holdt hodet kaldt i et hektisk terreng med en rekke gafflinger. I mål vekslet hun på en strålende 3. plass kun 11 sekunder bak Vestfold og Telemark lag 1. Også Østfold lag 2 og lag 3 fulgte også godt med etter gode etapper av Randi Fugleneb Aamand (Østfold lag 2), og Ellen Maria Ringstad (Østfold lag 3) som begge var inne topp 10 på den første etappen.

Ut på den 2. etappen var det en revansjelysten Fredrik Signebøen, som var veldig nære medalje under begge Hovedløpene. Han hadde fortsatt krutt i pedalene, og løp Østfold lag 1 helt opp i teten ved veksling, og hele 42 sekunders ledelse ned til forfølger Sør-Trøndelag lag 1. Selmer Løken (Østfold lag 2) holdt laget godt inne i stafetten, med å veksle som nr. 9. Østfold lag 3 ved Isak Solberg vekslet også på skuddhold til topp 10, på en 13. plass.

Sigrid Aamand kjente nok litt på nervene da hun gikk ut alene i tet, men den nytilflytta fredrikstadjenta var iskald, og økte ledelsene til 73 sekunder på sin etappe. Hun viste at formen fra Hovedløpet Sprint bare hadde økt. Tuva Fosser Lundsrud (Østfold lag 2) løp en veldig sterk etappe, og løp litt inn på teten, og vekslet som nr. 6. Kristine Bekkevard (Østfold lag 3) fortsatte den gode stabile løpingen fra Hovedløpshelgen, og holdt plasseringen som nr. 13.

Ut på den siste etappen løp Ville Emil Wingstedt (Østfold lag 1) ut med en god ledelse, men seieren var langt fra sikret. Ville viste at han kan dette med ankeretapper, da han løp trygt og stabilt, og kunne løpe inn til en sikker seier for Østfold lag 1. Til Orientering.no var kvartetten strålende fornøyd med å vinne som lag, og Ville sa om sin sisterunde; "- Ved passering arena fikk jeg vite at jeg hadde en ganske solid ledelse. Da var det viktig å fortsette med bra fokus og sikker orientering den siste lille runden.." Utrolig gøy for Østfold, og viser resultatene av det gode ungdomsarbeidet i østfoldklubbene.

Østfold lag 2 hadde Joel Bronebakk Johansson som ankermann. Sølvinneren fra Hovedløpet sprint i H14 skulle ut mot en del sterke 16 åringer, men den fotrappe haldenseren viste en imponerende fart og stabilitet, og løp inn Østfold lag 2 til en strålende 5. plass! Også Selmer Løken for Østfold lag 3 løp opp en plass på siste etappen, og kunne krysse mållinjen som nr. 12.

Over: Seier til Østfold lag 1; fv. Ville Emil Wingstedt, Sigrid Aamand, Pauline Gudim Valsgård, Fredrik Signebøen. Foto: Norsk Orientering

Over: Østfold lag 1 på toppen av pallen. Foto: Anja Wingstedt.

Over: "Hawaii"-tema for Østfold lag 4

Oppsummering:
Det har vært en innholdsrik uke med base på Hvaler barne- og ungdomsskole. I tillegg til sterke resultater i både Hovedløpene og under Kretsstafetten, er det aller mest gledelig å se det gode samholdet, og det gode humøret som er i østfoldgjengen. Det er smil, latter og god støtte til hverandre, både i oppturer og nedturer. 

En stor takk går til våre fantastiske ledere Anja Wingstedt, Tonje Holm, Thomas Hjelbak og Sindre Valsgård. Vi er heldige som har så trygge, kunnskapsrike, humørfylte og engasjerte ledere med på tur. Uten gode ledere blir det ingen turer, så vi er heldige som har hatt en så flott kvartett under årets HL & OLL.

Nå venter en innholdsrik høstsesong. Sak om "høstprogrammet" kommer snart.








Hovedløpene 2024

Postet av Østfold Orienteringskrets den 5. Aug 2024

Over to dager har rundt 310 løpere i alderen 14-16 år orientert, løpt og kjempet om edelt metall i Hovedløpene for ungdom. Lørdag 3. august var det langdistanse på Kirkøy, Hvaler. Et helt nytt område var kartlagt, og det var hovedløpsdeltakerne som fikk æren av å delta i det første orienteringsløpet arrangert på Kirkøy. Søndag var det historisk grunn for sprinten, da Gamlebyen, Fredrikstad var arena for en fartsfylt sprint. Østfold hadde med seg 26 deltakere på årets Hovedløp, og det ble levert strålende prestasjoner på løpende bånd under helgen.

Fredag 2. august:
Fredag møttes ledere og utøvere fra Østfold på Hvaler barne- og ungdomsskole, som i år er base for O-landsleiren. I idylliske omgivelser, og strålende sommervær, var det en blid, men smånervøs gjeng som møtte opp klare for en spennende uke. Først på programmet sto en fortrening på Kråkerøy. Her fikk løperne muligheten til å gjøre seg litt kjent med terrengtypen som ventet til langdistansen, samt finpusse litt på o-teknikken.

Over: Østfoldløperne gjør seg klare for fortrening fredag. Foto: Thomas Hjelbak


Ved at hovedløpene arrangeres av Fredrikstad SK, var det for mange et kjent terreng, men Kråkerøy/Hvaler området er detaljrikt og krevende, så mange kjente at det var godt å få en siste økt før langdistansen.

Over: Fredrik Signebøen (Halden SK), var strålende fornøyd med fortreningen. Foto: Thomas Hjelbak

På kvelden var det en nøye gjennomgang av PM, og litt forslag til løyper/teknikktips. Østfoldløperene fikk lagt gode taktikker, og var klare for langdistanse.



Lørdag 3. august:
Lørdag våknet deltakerene klare for Hovedløpet langdistanse. For mange var det mye nytt, med både karantene og forstart, men gode ledere gjorde dette til en trygg opplevelse.

Terrenget som ventet var et moderat kupert kystterreng, hvor det var en del åpne områder med berg i dagen. Løpbarheten var generelt veldig rask i Østfold-målestokk, men en del skrenter og stup, samt partier med grønt, gjorde at løperne ble testet til det ytterste teknisk.

Over: Løypen i D14, som Randi Fugleneb Aamand (FSK) taklet best, da hun løp inn til gull.

D14:
Det var knyttet stor spenning til jentene i D14. Alle i denne klassen er debutanter på Hovedløpene, og det var nok en del sommerfugler i magene til både østfoldløperene og andre. En som taklet nervøsiteten best, var Randi Fugleneb Aamand (Fredrikstad SK). Hun taklet den krevende løypen best av alle, og løp inn til et strålende gull med god margin. Kristine Bekkevard (Halden SK) og Ellen Maria Ringstad (Fredrikstad SK) hadde noen mindre bom, men løp sterke løp, og var begge inne topp 20 med hhv. 13. og 17. plass.

Over: Randi Fugleneb Aamand (Fredrikstad SK) på toppen av pallen i D14. Foto: Thomas Hjelbak

H14:
Debut gjorde også gutta i H14, og det var en krevende løype gutta i H14 ble gitt. Joel Bronebakk Johansson (Halden SK) viste underveis at han hadde medaljefart, men noen bom for mange, gjorde at han havnet litt utenfor, men på en strålende 6. plass.

Over: Joel Bronebakk Johansson (Halden SK) på vei inn til 6. plass i H14.

D15:
Østfoldløperne leverte veldig sterke resultater i D15. Mosseduoen Tuva Fosser Lundsrud og Pauline Gudim Valsgård leverte begge veldig sterke resultater med hhv. 4. og 5. plass. Både Tuva og Pauline viste at de hadde strålende fart, men en bom formye ødela medaljesjangsene. Tuva lå på 2. plass helt til det gjensto 4. poster, men fikk desverre en liten snurr. Uansett topp levert av begge jentene. Ingrid Sofie Hox Brynildsen (Fredrikstad SK) fulgte opp med en sterk 15. plass.

Over: Tuva Fosser Lundsrud (OK Moss) viste stor fart, noe som holdt til en 4. plass.


H15:
Også i H15 var marginene litt på feil side for østfoldløperne. Ville Emil Wingstedt løp et stabilt godt løp, men manglet ørlite opp til medalje. Det ble en veldig sterk 4. plass på haldenløperen. Selmer Ringstad Holt (Fredrikstad SK) og Isak Solberg (Fredrikstad SK) løp begge inn topp 20 med hhv. 15. og 17. plass.

Over: Ville Emil Wingstedt (Halden SK) på vei inn til 4. plass i H15. Foto: Thomas Hjelbak.

D16:
Dramatikk ble det i D16 hvor en østfoldløper var sentrum for dramatikken. Sofie Holm Nedrebø (OK Moss) har tålmodig måtte trene mye alternativt siste halve året. En kjedelig skade i leggen, har vært seiglivet, men Sofie har trent godt under skadeperioden, noe farten under langdistansen var et tydelig bevis på. Sofie ledet på begge meldepostene, og hadde god distanse til konkurrentene ut på sisterunden. Her ble det en liten bom, og en løper snek seg forbi med 13 sekunder. Sølv smakte nok likevell som gull med tanke på utfordringene i forkant. Men i mål ble det først litt dramatisk, da brikkeregistreringen manglet flere poster. Heldigvis hadde Østfold gjort gode forberedelser med å tape back-up lapp til brikken. Den viste alle poster registrert, og Sofie kunne juble for sølv.

Over: Sølv til Sofie Holm Nedrebø (OK Moss) i D16. Foto: Thomas Hjelbak

H16:
Tett på medalje, og tredje 4. plass til Østfold ble det i H16, hvor Fredrik Signebøen (Halden SK) løp et veldig godt løp, men som var noen sekunder unna bronsemedaljen. Fredrik viste strålende fart underveis, men en bom på den 4. siste posten kostet nok medaljen. Et sterkt løp var det også av Selmer Løken (OK Moss) som løp inn til en 10. plass.

Over: Fredrik Signebøen med gode løp under Hovedløpene.

H14-16C:
En topplassering fikk Østfold også i den åpne klassen H14-16C. Daniel Kuritar (Fredrikstad SK) navigerte stødig gjennom en krevende løype, og med raske bein var det ingen som kunne tukte Daniel denne lørdagen.

Over: Daniel Kuritar (Fredrikstad SK) på toppen av pallen i H14-16C. Foto: Thomas Hjelbak.

Etter en innholdsrik første dag på Hovedløpet lang, bar det hjem til skolen for å lade opp til en fartsfylt sprint. Nok en dag hadde vi et godt forberedelsesmøte, med et eminent stemplingskurs fra Anja Wingstedt.


Søndag 4. august:

Søndag var o-sko byttet ut med raske joggesko. Det meldte styrtregnet holdt seg heldigvis borte, og solen skinte på arena Gamlebyen, Fredrikstad. Gamlebyen inneholdt både utfordringer med turister, trange smug, og falske sperringer. Med løyper signert verdensmester i stafett fra 2018, Gaute Steiwer, var det klart at også hodet måtte henge med raske bein.



Over: En krevende sprint på historisk grunn.

D14:
I yngste jenteklasse var det nok en gang sterke resultater fra Østfold. Gårsdagens vinner, Randi Fugleneb Aamand (Fredrikstad SK) fulgte opp med en sterk 6. plass, og fikk selskap topp 10 av Ellen Maria Ringstad (Fredrikstad SK) på en flott 8. plass. Kristine Bekkevard (Halden SK) viste en imponerende stabilitet med nok en topplassering med en 12. plass.

Over: Ellen Maria Ringstad (Fredrikstad SK) inn til en strålende 8. plass. Foto: Terje W. Pettersen.

Over: Kristine Bekkevard (Halden SK) med 13 og 12. plass under årets Hovedløp. Foto: Terje W. Pettersen.

H14:
Etter å ha vist at han hadde toppfarten inne under langdistansen, lyktes det endelig for Joel Bronebakk Johansson (Halden SK) på sprinten. Med full kontroll på alle kunstige sperringer, smug og murer, løp Joel inn til en strålende sølvmedalje.

Over: Joel Bronebakk Johansson (Halden SK) med sølvet rundt halsen. Foto: Terje W. Pettersen.

D15:
Jentene i D15 leverte nok en gang strålende resultater. Tuva Fosser Lundsrud (OK Moss) var på ny helt med i medaljekampen, men hadde marginene litt på feil side, og fikk en sterk 4. plass. To fjerdeplasser kan kjennes litt surt, men viser et imponerende nivå, med nye muligheter neste år. Indre Østfold OK kunne være litt ekstra stole denne søndagen. Selv om Pauline Gudim Valsgård (OK Moss), nå representerer klubben fra Moss, for å ta del i det flotte ungdomsmiljøet i klubben, er hun oppfostret i Indre Østfold OK, og denne søndagen sprang den fotrappe jenta inn til en strålende sølvmedalje.

Over: Pauline Gudim Valsgård (OK Moss) med sølvmedalje i D15. Foto: Thomas Hjelbak.

H15:
Sterk løping var det også i H15. Ville Emil Wingstedt (Halden SK) fulgte opp gårsdagens 4. plass med nok et toppresultat, denne gangen en 6. plass. Topp 20 klarte også Selmer Ringstad Holt (Fredrikstad SK) som løp inn til en 19. plass.

D16:
I eldste jenteklasse var det tett om medaljene. Hele tre jenter var alle innenfor 15 sekunder. Ekstra gledelig var det at Sigrid Aamand (Fredrikstad SK), som hadde hatt en litt trøblete uke inn mot årets Hovedløp, klarte å løpe inn til en strålende bronsemedalje. Sigrid stolte på teknikken, og leverte et stabilt toppløp.

Over: Sigrid Aamand (Fredrikstad SK) med fokus på kartet underveis i sprinten. Det holdt til en strålende bronsemedalje. Foto: Terje W. Pettersen.

H16:
I guttenes eldste klasse fulgte Fredrik Signebøen (Halden SK) opp gårsdagens gode løp med en 5. plass. Han fikk med det vist at farten er god inn i juniorklassen kommende sesong. Selmer Løken (OK Moss) løp seg inn topp 20 med sin flotte 16. plass.

Over: Mange medaljer til østfoldløperne, noe som satte i gang stor kranseproduksjon blant våre unge ledere, samt familie og venner.

Resultater:
For alle resultater, strekktider og Livelox sjekk her:

Lørdag: Resultater HL Lang
Søndag: Resultater HL Sprint

Bilder fra Hovedløp og O-landsleir 2024 signert Thomas Hjelbak: Bilder ØOK


Oppsummering:
Arrangør Fredrikstad SK leverte til toppkarakter under årets Hovedløp. Spennende, nye og historiske løyper og terreng ble tilbudt løperene. Været gjorde det til en publikumsfest på arena begge dager. 

Over: Arrangørstaben Fredrikstad SK. Foto: Terje W. Pettersen.

Gratulerer med vell gjennomført av alle våre deltakere, og en stor takk til Tonje, Anja, Thomas og Sindre for å være fantastiske ledere under helgen, og inn i O-landsleiren som starter nå.