Finale Ungdomsserien 2024

Postet av Østfold Orienteringskrets den 25. Sep 2024


Det ble mobilisert godt i klubbene, da finaleløpet i årets Ungdomsserie gikk av stabelen i Kulåsparken, Sarpsborg. På kveldens program sto en fartsfylt sprint, i parken og gatene som blant annet ble benyttet under O-festivalen 2016 og publikumsløp for VM i 2019. Løpet var siste mulighet for løperne til å ta viktige poeng i trøyekonkurransene, samt å skaffe poeng i kampen om årets klubb pokaler.

Det var 137 deltakere som fant frem raske løpesko, brikke og kompass, og stilte til start i tirsdagens sprint. I tillegg til mange kjente navn, var det gledelig å se at flere nye ansikter dukket opp, og benyttet muligheten til å teste orientering for første gang. Trøsken IL med Thomas Hjelbak og Tina Hæren i spissen hadde lagt arena til nordre del av Kulåsparken ved utescenen. Til alles store glede holdt det meldte uværet seg unna, og det var oppholdsvær under hele arrangementet, samt behagelige løpstemperaturer.

Thomas Hjelbak hadde lagt fine sprintløyper, som både inneholdt fartsfylt navigering i parkområdet, samt noen krevende veivalgsstrekk i bebyggelsen rundt parken. Kommunale planer og o-løp i bymiljø er ikke alltid like enkelt å koordinere, og dessverre var noen gater sperret i løpstraseen, noe som påvirket enkelte løyper på et strekk, men løperene taklet dette godt, og det ble levert imponerende løping i flere klasser.

Over: Sprintløypa var variert, med både skog, park, boligfelt og næringsområder.

Resultater:
Ungdomsserien har barn, ungdom og junior i fokus. Målet er å skape orienteringsglede for alle, samt skape en fin arena for utvikling i kretsen. I tillegg er det mange artige konkurranser innlagt i Ungdomsserien. Sammenlagtleder i hver av konkurranseklassene får løpe i den gule ledertrøya, lederen i klatrekonkurransen bærer "polkadotttrøyen", og den raskeste spurteren får bære den grønne spurttrøya. I tillegg samler alle deltakende klubber poeng i en klubbkonkurranse. Klubben som samler flest poeng i de ulike klassene gjennom året, kan til slutt kalle seg "Ungdomsmestere 2024".

Klubb:
De gjeveste konkurransene under Ungdomsserien er klubbkonkurransene pr. klasse, og ikke minst "kongepokalen" som går til klubben som kan kalle seg "Ungdomsmestere 2024". Gjennom sesongen har klubbene mobilisert, og samlet poeng i klubbkonkurransene. Det er gledelig at vi har 8 aktive klubber som har deltatt i årets Ungdomsserie, og vi håper at Ungdomsserien kan fortsette å være den viktige rekrutteringsarenaen som den er i dag.

Årets Ungdomssmestere ble Fredrikstad SK med 1011 poeng totalt. De har vist en imponerende mobilisering, og har hatt et stort antall løpere i rekruttklassene, samt prestert på topp i ungdoms- og juniorklassene. Vi gratulerer Fredrikstad SK med pokalen. I tillegg til å vinne sammenlagt, tok Fredrikstad SK pokalen i klassene: N-åpen, DH 9-10, DH 11-12, DH 15-16, DH17-20.

På andreplass i klubbkonkurransen med 687 poeng finner vi Halden SK. De tok hjem pokalen i klassen DH 13-14. Pokal ble det også til OK Moss som i sammendraget ble nr. 3 med 473 poeng, men de vant pokalen i klassen DH 10-20U. 

Full oversikt over sammenlagtstilling i Ungdomsserien 2024

Over: Premieutdeling i skumringstimen.

Poengkonkurranser:

D 11-12: I yngste jenteklasse har Mira Fosser Lundsrud (OK Moss) vært meget sterk gjennom hele sesongen. Før finalen hadde hun nesten full pott, og med seier i finaleløpet endte hun med maks uttelling og 4000 poeng. Andreplassen i selve finalen og i sammendraget gikk til Ingrid Johanne Ringstad (Fredrikstad SK). Også tredjeplassen i finaleløpet fulgte plasseringen i sammendraget, med Lotta Ringstad Holt (Fredrikstad SK), som tok med seg tredjeplassen.

Ledertrøye: Mira Fosser Lundsrud (OK Moss)
Spurttrøye: Mira Fosser Lundsrud (OK Moss)
Klatretrøye: Mira Fosser Lundsrud (OK Moss)

H 11-12: I yngste gutteklasse var det tett og jevnt i sammendraget før finalen, og vi fikk en spennende kamp om trøyene. Elias Hauge Bjugan (Halden SK) står med 3 svært solide løp fra årets sesong, men manglet et fjerde løp for å kjempe helt i toppen av sammendraget. Han avsluttet sesongen med seier i sprinten, og sikter nok på gul trøye i 2025. Det var kampen mellom Fredrikstad SK guttene Johan Karlsson Kahrs og Aksel Solberg som har fulgt hverandre tett gjennom hele sesongen, som det var knyttet størst spenning til i forkant, vinneren ville ta den gule ledertrøyen. Begge løp svært solide løp, men det var Johan Karlsson Kahrs som trakk det lengste strået i finalen, og med det tok den gule trøya med kun 22 poeng, noe som tilsvarer ca. 7,5 sekunder gjennom en hel sesong. Aksel Solberg tok andreplassen, og Trym Strømberg (Fredrikstad SK) tok tredjeplassen. Trym Strømberg viste seg som sesongens suverene spurt- og klatrekonge.

Ledertrøye: Johan Karlsson Kahrs (Fredrikstad SK)
Spurttrøye: Trym Strømberg (Fredrikstad SK)
Klatretrøye: Trym Strømberg (Fredrikstad SK)

D 13-14: Blant jentene i 13-14 klassen har det også vært tett i kampen om poengene. Her har vi hatt tette dueller fra april til september, og det er hele 6 jenter som alle er innenfor 300 poeng, noe som tilsvarer like under 2 minutters margin. Seier i de to siste løpene, inkludert finalen ble Randi Fugleneb Aamand (Fredrikstad SK), men med kun 3 tellende løp, rakk hun ikke helt opp i sammendraget. Vinner av den gule ledertrøya ble Hanna Haldin (Halden SK). Andreplassen gikk til Ellen Maria Ringstad (Fredrikstad SK), og tredjeplassen gikk til Johanne Klavestad Aaby (Fredrikstad SK). Kjappest i spurten gjennom sesongen ble Elise Holm Nedrebø (OK Moss), og klatredronning ble Oda Gullingsrud (Sarpsborg OL).

Ledertrøye: Hanna Haldin (Halden SK)
Spurttrøye: Elise Holm Nedrebø (OK Moss)
Klatretrøye: Oda Gullingsrud (Sarpsborg OL)

H 13-14: I guttenes 13-14 klasse sørget en strålende start på sesongen for en tidlig ledelse i sammendraget for Håkon Bryggen (Halden SK), men på høsten har blant. annet sølvvinner fra årets Hovedløp på sprint, Joel Bronebakk Johansson (Halden SK) tatt de siste to seierne, inkludert sprinten i finalen. Joel kom litt seint i gang med årets sesong i Ungdomsserien, og står derfor kun med 2 løp. En annen som har levert sterkt gjennom sesongen er Daniel Grønberg (Sarpsborg OL), han leverte også sterkt i finalen. Sammenlagt ble det gul trøye til Håkon Bryggen (Halden SK), andreplass til Daniel Grønberg (Sarpsborg OL), og tredjeplass til Sixten Sand (Halden SK). 

Ledertrøye: Håkon Bryggen (Halden SK)
Spurttrøye: Håkon Bryggen (Halden SK)
Klatretrøye: Håkon Bryggen (Halden SK)

Over: Publikum fulgte premieutdelingen fra tribunen.

D 15-16: Det ble store omveltninger i jentenes 15-16 klasse i finaleløpet. Tuva Fosser Lundsrud (OK Moss) har levert imponerende løping gjennom høstsesongen, men da hun sto med kun 3 løp før finalen, var hun et stykke bak i sammendraget på poeng. Men når 4 av 6 løp teller i sammendraget, viste hun at med et godt finaleløp, ville hun ha en sjanse på sammenlagtseieren. Tuva leverte på dagen, og tok med det hjem den gule trøya. Nærmest i sammendraget fulgte Ingrid Sofie Hox Brynildsen (Fredrikstad SK) på andreplass, og Malin Husebye Aamodt (Fredrikstad SK) tok tredjeplassen. Som i fjor viste Malin Husebye Aamodt at hun har de raskeste spurtbeina, og tok den grønne trøya. Klatretrøya gikk til Tuva Fosser Lundsrud (OK Moss)

Ledertrøye: Tuva Fosser Lundsrud (OK Moss)
Spurttrøye: Malin Husebye Aamodt (Fredrikstad SK)
Klatretrøye: Tuva Fosser Lundsrud (OK Moss)

H 15-16: Årets Ungdomsserie har bestått av 6 delkonkurranser, og det er samlet blitt løpt og orientert i over 4,5 timer. Tilslutt skulle det skille 1 sekund i poengdifferanse mellom vinner sammenlagt Fredrik Signebøen (Halden SK), og andreplass Ville Emil Wingstedt (Halden SK). En imponerende høstform, med blant annet tredjeplass i O-idol for Fredrik Signebøen, og seier i finaleløpet sikret seieren. Tredjeplassen gikk til Selmer Ringstad Holt (Fredrikstad SK).

Det ble også svært tett om spurttrøya. Selmer Løken (OK Moss) og Isak Solberg (Fredrikstad SK) sto begge med 400 poeng, men Isak Solberg hadde best 5. resultat, noe som gjør at han får spurttrøya. Isak tok også med seg klatretrøya.

Ledertrøye: Fredrik Signebøen (Halden SK)
Spurttrøye: Isak Solberg (Fredrikstad SK)
Klatretrøye: Isak Solberg (Fredrikstad SK)

D 17-20: Blant juniorjentene var det knyttet spenning til om Emma Aune Jakobsen (OK Moss) stilte til start. Jenny Danevad (Fredrikstad SK) startet akkurat litt for sent med årets poengsanking, og endte med 3 av 3 seiere på sine starter, men manglet et løp for å kjempe i toppen av sammendraget. Med en solid ledelse etter årets første løp, har Emma ikke vært på start de siste to løpene, men i finalen var hun på plass, og sikret med et trygt løp årets sammenlagtseier. Andreplassen gikk til Hedvig Scheele Søyland (Fredrikstad SK), og tredjeplassen gikk til Ingrid Pedersen Holmskau (Fredrikstad SK). Ingrid sikret seg også både spurt- og klatretrøya.

Ledertrøye: Emma Aune Jakobsen (OK Moss)
Spurttrøye: Ingrid Pedersen Holmskau (Fredrikstad SK)
Klatretrøye: Ingrid Pedersen Holmskau (Fredrikstad SK)

H 17-20: I guttenes juniorklassen var det duellen mellom Martin Bryggen (Halden SK) og Johan Haugstvedt (OK Moss) det var knyttet størst spenning til. Litt omdiskuterte veivalg i finalen ble grunnlag for diskusjon, men juryen fant det vanskelig å diske, da det dessverre var litt bygningsarbeid i løpstraseen, som påvirket løpstraseen på enkelte strekk. Etter en tett duell gjennom sesongen ble det Johan Haugstvedt (OK Moss) som stakk av med seieren, selv om Martin Bryggen (Halden SK) tok seieren i finalen. Tredjeplassen i sammendraget gikk til Syver Strand Gulbrandsen (Fredrikstad SK)

Ledertrøye: Johan Haugstvedt (OK Moss)
Spurttrøye: Johan Haugstvedt (OK Moss)
Klatretrøye: Johan Haugstvedt (OK Moss)

Sammenlagtresultat:
Full oversikt over sammenlagtstilling i Ungdomsserien 2024
Resultater løp 6

Etter endt løp var det duket for "pizzaparty" i påvente av premieutdeling. Høstmørket rakk å senke seg til premieutdelingen, men det ble en fin avslutning av årets sesong, hvor pokaler for klubbkonkurransene ble høytidelig utdelt, og poengtrøyer overrakt vinnerne. 

Over: Pizza var svært populært, og 40stk pizza forsvant på et blunk.

Østfold orienteringskrets vil takke alle løpere, foreldre, lagledere og arrangører for årets Ungdomsserie. Ungdomsserien er et felles prosjekt mellom klubbene i Østfold orienteringskrets, og er en viktig arena hvor våre barne-, ungdoms- og juniorløpere får være i fokus. Takk for alle innsatser, og på gjensyn i 2025


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.