Klubb-KM Stafett 2024

Postet av Østfold Orienteringskrets den 10. Jun 2024


I litt grålig og noe kjøligere sommervær gikk Klubb-KM Stafett av stabelen fra Harehjelhytta lørdag 8. juni. Hele 30 lag stilte til start, i en stafett som samler hele spekteret av o-familien i en og samme stafett.

Klubb KM-stafett består av de individuelle klassene N-Åpen og D/H 11-12, samt hovedklassen som er en klubb stafett med 3 løpere pr. lag. Det fine med Klubb KM-stafett er at det samler løpere i alle aldere og på alle nivåer. Lagene som teller i stafetten må oppfylle visse kriterier, som gjør at hele klubben må bidra. Hvert lag må ha minst 1 ungdom i alderen 11-16 år eller en D50- løper eller H60- løper, og i tillegg minst 1 jente/dame pr. lag. I stafetten så vi tidligere toppløpere, erfarne veteraner, rekrutter, og foreldre løpe på de ulike lagene. I tillegg var det morsomt å se mange familielag på start.

Trøsken IL ved løpsleder Tina Hæren i spissen sørget for et kompakt og fint arrangement ved Harehjellhytta. Løypelegger Finn Henry Lillestrand hadde valgt en spennende del av terrenget rundt Trøsken IL sitt kjære klubbhus. Terrenget var ganske kupert, med flere større stuprekker, som utfordret løperene til å vurdere om rundt eller rett på var det beste. Løypene utfordret også løperene fysisk, med en god del høydemetre.

Over: Løype som utfordret 3. etappeløperne. Løypa har flere interessante veivalgsstrekk.

Resultater:

1. etappe:
Ut på den første etappen var det en god mix av løpere som gikk ut i fellestarten på den 1,7km lange C-løypen. Det ble satt god fart fra start, og blant løperne i tet var Håkon Bryggen (Halden SK lag 1) en som bidro til å holde god fart i feltet. Med et lite kick mot slutten, fikk han seg en liten luke på 21. sekunder ned til andremann Trym Strømberg (Fredrikstad SK lag 5). Imponerende var det også av Hanna Haldin (Halden SK lag 3) som hang godt med på guttas fart, og hun var inne som nr. 3.

2. etappe:
Ut på den 2. etappen var det 4,3km og A-nivå som ventet løperne. Her var det flere tidligere toppløpere som viste at de fortsatt har god fart i beina. Mattias Karlsson "Team Kahrs" (Fredrikstad SK lag 2) fulgte opp en god 1. etappe fra sin sønn Johan Karlsson Kahrs, og sørget for en drøye 2 minutters ledelse ned til et annet familielag, "Team Haldin" (Halden SK lag 3), hvor pappa Mats Haldin overtok stafettpinnen fra Hanna Haldin på 1. etappe. 

Tredje lag inn til veksling på etter den 2. etappen var Halden SK lag 9, hvor Anders Felde Olaussen hadde nest beste etappetid, og løp laget opp i ryggen på "Team Haldin" (Halden SK lag 3). Øyvind Helgerud (Halden SK lag 8) gjorde også en sterk 2. etappe, og vekslet ut på 4. plass kun 6 sekunder bak andreplassen. Arrangør Trøsken IL lag 1 var også nesten i kontakt på 5. plass etter en rask etappe av Lars Øivind Amundsen, hvor han vekslet som 5. lag 2:38 bak tet, og drøye 30 sekunder opp til 2-4. plassen.

3. etappe:
Ut på den avgjørende 3. etappen var det stor spenning, da 4 lag var innenfor 2:08. "Ensam i tät" gikk Marit Kahrs ut for å forsvare familiens ære for "Team Kahrs" (Fredrikstad SK lag 2).  Bak jaget hele 4 lag som ca. gikk ut i samme flokk. Marit holdt hodet kaldt, men bak kom Vendula Haldin i et høyere tempo, og spiste seg gradvis innpå teten. Spenningen sitret på arenaen, og tilslutt var det familien Kahrs som kunne juble, da Marit Kahrs (Fredrikstad SK lag 2) kom først ut av skogen. Kun 25 sekunder bak kunne familien Haldin ta imot Vendula Haldin (Halden SK lag 3), på en andreplass. 

Om den siste pallplassen var det stor spenning, da det ble større omveltninger på den siste etappen. Fra 20. plass etter 2. etappen kom tidligere VM-løper på sprint Marius Bjugan som en rakett, og viste litt gammel storhet, da han hentet 17. plasser, og løp Halden SK lag 5 inn til 3. plass. Inn til 4. plass var det spurtoppgjør mellom Halden SK lag 6 ved Jon Steinar Mjølnerød og unge Selmer Løken for "Team Løken" (OK Moss lag 2). Atomen-O generalen Jon Steinar leverte en sterk sisteetappe, men måtte gi tapt for den unge mossingen, som sørget for at familien Løken tok 4. plassen.

Over: Spente løpere før starten på 1. etappe.

Sammenlagt:

I Klubb-KM Stafett er det "totalvinner" som har samlet flest poeng gjennom alle fullførte, og plassering i stafetten, som tilslutt kan løfte pokalen. Alle lag stiller i samme klasse, og klubbene kan stille med så mange lag de vil. De tre beste lagene fra hver klubb teller med i poengberegningen. Hvis det for eksempel deltar 7 klubber, så skårer lagene poeng etter følgende skala: 42, 40, 38 ……. 4, 2. Maks antall poeng er da 7 klubber * 3 lag * 2 = 42 poeng. Hvis for eksempel 5 klubber deltar så skårer vinnerlaget 30 poeng. (5 klubber * 3 lag * 2 = 30 poeng). Alle fullførende løpere teller med 1 poeng. 


Etter opptelling av samtlige poeng, var det Halden SK som kunne løfte pokalen som vinnere av Klubb-KM Stafett 2024. Halden SK endte på 125 poeng. 2. plassen gikk til OK Moss med 96 poeng, og Fredrikstad SK ble nr. 3 med 57. poeng.


Over: Halden SK jubler med pokalen som et synlig symbol på seier i Klubb-KM Stafett 2024

Takk til alle deltakere for strålende innsats, og til arrangør Trøsken IL for vell gjennomført arrangement.





Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.