Unionsmatchen 2024

Postet av Østfold Orienteringskrets den 26. Mai 2024


Helgen 24.-26. mai har 27 løpere og 4 ledere fra Østfold orienteringskrets deltatt på Unionsmatchen i Borås. Sammen med rundt 350 løpere fra totalt 8 norske og svenske kretser, har gjengen fra Østfold fått prøve seg på både langdistanse og stafett i strålende sommervær.

Fredag 24. mai satte bussen med forventningsfulle deltakere kursen fra Østfold til Borås. Etter gode 4t på bussen var gjengen klare for å strekke litt på beina, og få testet både kart og terrengtypen som ventet dem under helgens konkurranser.

Over: Ivrige deltakere i full konsentrasjon for å få tegnet inn treningsløypen fredag.

På plass ved Storsjögården var det å snøre på seg o-sko, gjøre klart kompasset, og som i gode gamle dager - tegne inn treningsløypen for hånd. For mange av deltakerne var dette en ny erfaring, men det gjorde det enkelt for løperne å tilpasse løypelengden til ønsket lengde og vanskelighetsgrad.

Over: "Faste kontroller" var plassert slik, at løperne kunne lage sin egen treningsløype. Til inspirasjon var verdensstjernen Tove Alexsandersson, som prydet forsiden av magasinet "Skogsport".

Etter en vell gjennomført treningsøkt, var det tilbake i bussen for transport til Sven Erikssongymnasiet, som var helgens bosted for alle 350 deltakere + ledere. Fredag var det den tradisjonelle "Fredagstacoen" som sto på menyen til manges store glede.

Over: Middag ble inntatt i to puljer, og ga muligheten til å fylle opp med god energi til kommende konkurranser, samt bli kjent med løpere fra andre kretser eller län.

Resten av fredagskvelden ble benyttet til sosialisering, avslapping og forberedelser til lørdagens langdistanse.

Lørdag 25. mai var det tidlig opp, da første start på langdistansen var allerede halv 10. Klokken 09:33 sprang Isak Solberg ut som første løper for Østfold. For Isak og de andre deltakerne ventet et friluftsområde som kunne by både på eldre granskog, noen myrer av varierende våthet, og spredte hogstpartier som ville gi noe dårligere framkommelighet. Ellers var det større og mindre stier i området i nærheten av arena, mens det var ganske stifattig lengre ut i terrenget.

Over: Kart og løypen i H16, med Ville Emil Wingstedt's imponerende vei til seier.

Løperne fra Østfold fikk testet seg i et krevende svenskt terreng, med ganske tøff skog. Mange av løperne opplevde terrenget som ganske kvistete, og steinete, noe som gjorde det til et tøft løp i sommervarmen. De mange steinene i terrenget kunne både være til hjelp, men også til tider være litt forvirrende. Men alle løperne fra Østfold kom igjennom, med gode erfaringer til senere.

H16
Best av alle var Ville Emil Wingstedt. Haldengutten viste en imponerende stabilitet, og som yngst i H15-16 knuste han all motstand, og løp inn til en imponerende seier i H16. Ville åpnet kontrollert, og med stabil orientering var han allerede på den 3. posten på 2. plass i løpet. Men både svensker og løpere fra Akershus & Oslo løp raskt og godt, så det var hele veien relativt tett i toppen. Ville viste at han hadde disponert kreftene smart, for på løypas nest siste langstrekk til den 9. posten satte Ville opp en fart ingen andre kunne følge, og overtok med det ledelsen. Med stabil orientering og hodet kaldt i avslutningen, var det ingen som kunne tukte Ville i mål, og han kunne juble for seier.

Over: Ville Emil Wingstedt i full spurt på vei til seier. 

Med nesten 100 løpere i klassen, var det flere Østfoldinger som leverte gode prestasjoner. Selmer Ringstad Holt ble nr. 23, Selmer Løken nr. 27 og Fredrik Signebøen nr. 38. Alle blant beste tredjedel.

D16
I jentenes eldste klasse løp Tuva Fosser Lundsrud inn til en imponerende 4. plass. Også hun er yngst i D15-16, og slo med det godt fra seg mot eldre motstand. Tuva viste imponerende fart underveis, og hadde innledningsvis flere topp 3 strekktider, og lå halvveis på en 2. plass. Noen bom i avslutningen gjorde at et par løpere snek seg foran, men løpet holdt til en meget sterk plassering, og Tuva beviste at hun har et skyhøyt toppnivå inne.

Over: Østfoldjenter klare for stafett søndag, etter at mange gjorde gode erfaringer lørdag.

H14
Best av Østfoldløperne i yngste gutteklasse ble Joel Bronebakk Johansson på en 20. plass. Håkon Bryggen ble nr. 33, og var med det akkurat innenfor beste tredjedel i et stort startfelt. 

D14
I yngste jenteklasse kom Randi Fugleneb Aamand på en meget sterk 2. plass. Jenta som gjorde sin debut på Unionsmatchen, etter å ha flyttet til plankebyen innfor denne sesongen. Randi behersket det krevende Borås terrenget på imponerende vis, da hun fightet seg inn til 2. plass, og beste norske løper. Et godt løp var det også fra Ellen Maria Ringstad som løp inn til en solid 12. plass. Også haldenjentene Kristine Bekkevard og Hanna Haldin løp inn topp 30, som henholdsvis nr. 24 og nr. 28.


Fullstendige resultater:
For full oversikt over resultater, strekktider og Livelox se: Eventor - Langdistanse


Etter løpet lørdag bar det tilbake til skolen for litt avslapning og sosialisering. Senere på dagen var det duket for en høytidelig premieutdeling. Gjengen fra Østfold gledet seg over å applaudere våre premievinnere: Ville Emil Wingstedt, Tuva Fosser Lundsrud og Randi Fugleneb Aamand.

Over: Ville Emil Wingstedt på toppen av pallen i H16

Over: Tuva Fosser Lundsrud på 4. plass i D16

Over: Randi Fugleneb Aamand på 2. plass i D14

Over: Deltakere og ledere fra Østfold applauderte alle premievinnerne fra lørdagens langdistanse.


Lørdag kveld kunne deltakerne fylle opp lagrene med kyllinggryte med ris, samt litt snop og annet snacks før søndagens stafett. Under stafettmøtet lørdag, var fokus på å bygge lagfølelse og selvtillit.

Søndag 26. mai var det duket for kretsstafett. Østfold hadde med 7 lag, hvorav 3stk i "hovedklassen", og 4 i "åpen klasse". Under lagledermøtet lørdag ble det diskutert hvordan fremtidens format for Unionsmatchen kan gjøre det enklere å stille flere "godkjente" lag, da dagens regler gir utfordringer når det er litt skjevfordeling av antall løpere i de ulike klassene. 

Over: Fredrik Signebøen og Joel Bronebakk Johansson er klare for stafett.

Søndagens stafett innledes av den tradisjonsrike "innmarsjen", og her markerte Østfold seg godt. Video fra innmarsj

Det viktigste på stafetten var å skape gode opplevelser som lag. Flere av lagene ble "pyntet" opp med glitter på både armer og fjes, og det var massiv heiing på alle lag.

Over: Lagvenninner hjelper med siste forberedelser til stafett.

Over: Stafettjenter etter vell gjennomført løp

I stafetten var det en rekke gode prestasjoner, og mye god erfaring å ta med seg videre. I "hovedklassen" ble Østfold nr. 17, 19 og nr. 52.

Dagens beste plassering ble tatt av kombinasjonslaget "Østfold 4" som besto av Ellen Maria Ringstad, Kristine Bekkevard, Elise Holm Nedrebø og Selmer Løken. Ellen Maria Ringstad løp en god 1. etappe, og vekslet som nr. 15. Kristine Bekkevard løp en strålende 2. etappe og vekslet som nr. 7. Elise Holm Nedrebø holdt ca. samme plassering, da hun vekslet som nr. 8, og Selmer Løken satte på turboen på siste etappe, og løp laget inn som nr. 5, med 3. beste etappetid på sisteetappen.

Andre prestasjoner som kan trekkes frem er en sterk 1. etappe av Sondre Strømberg i kombinasjonsklassen. Han vekslet inn på en 8. plass. Han ga så pinnen videre til Anders Rostveit Elmi, som hadde beste etappetid på den 2. etappen, og vekslet inn på en 1. plass. For Østfold kombinasjonslag 1, hadde Trym Breimo 5. beste etappetid på sin tredjeetappe.


Over: Hanna Haldin veksler over til Fredrik Signebøen som skal ut på ankeretappen for 2. laget til Østfold.

Over: Tuva Fosser Lundsrud tok kommandoen ut fra start


Over: Østfoldlag i veksling


Over: Håkon Bryggen viser sin vei gjennom skogen.

Over: Kristine Bekkevard veksler til Elise Holm Nedrebø

Over: Klare for stafett


Fullstendige resultater fra stafetten finner dere på: Eventor - Stafett

Etter fullført stafett venter lunsj på arena, før bussen vender snuten hjem til Østfold.

Over: Østfoldløpere klare for avvreise

Takk til
Alle deltakere fra Østfold fortjener en stor takk for den idrettsgleden, samholdet og positiviteten som har vært på årets Unionsmatch. Det har vært mye latter og smil hele turen. Noen vil være strålende fornøyd med helgens løp, og andre kanskje litt irritert over "den ene" bommen som ødela det ene løpet, men vi håper alle deltakerne sitter igjen med den gode lagfølelsen, og gode minner.

En stor takk sendes også til våre flotte ledere Ellen Kathrine Svendsby Braarud, Tonje Holm, Øystein Ringstad Kristiansen, og Vendula Haldin. De har alle lagt til rette for våre ungdommer på plass i Borås, og skapt en strålende ramme for gode opplevelser








Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.