Inspirerende og lærerik kveld med Hanne Staff på Skihytta

Postet av Østfold Orienteringskrets den 17. Okt 2024



Det ble en svært inspirerende og lærerik kveld på Skihytta til Fredrikstad SK onsdag kveld. 46 utøvere, foreldre og trenere hadde tatt turen for å høre på Hanne Staff fortelle om sin vei fra ungdomsløper til verdenstoppen i orientering, samt ny og spennende innsikt i treningen til noen av Norges beste idrettsutøvere, og ny kunnskap om hvilke tilpasninger som skjer i kroppen i utviklingsalder, og hvordan vi kan lære av egen kropp for å utvikle oss videre.

Hanne Staff er en av tidenes beste norske orienteringsløpere, med 4 VM gull, og totalt 12 VM-medaljer. 3 EM gull, Gull i Nordisk mesterskap, og totalt 37 NM gull. I tillegg har hun i etterkant av sin egen idrettskarriere jobbet tett med landets beste prestasjonsmiljø gjennom flere år som Coach ved Olympiatoppen, og i de senere år øverste sjef for prestasjon og utvikling i Olympiatoppen. For tilskuerne på Skihytta onsdag kveld, var hun for noen et idrettslig forbilde i egen ungdom, for andre en lagvenninne og konkurrent, og for de yngste var hun kanskje mest kjent for sin deltakelse i Mesternes Mester sesong 14. De siste årene har hun i tillegg arbeidet med en doktorgrad ved Universitetet i Tromsø, hvor hun analyserer treningen til noen av landets beste idrettskvinner for å se på hvilke faktorer som har vært viktige for å lykkes. Med denne solide erfaringsbanken, var det svært interessant å høre Hanne fortelle om langsiktig utvikling i egen karriere, samt tanker om hva som kreves for å lykkes i idrett. 

 Over: En god gjeng var samlet på Skihytta for å høre på Hanne Staff.

Blant tilhørerne var det et aldersspenn på 13 til 50+, både ungdomsløpere, juniorer, foresatte og trenere fra ulike østfoldklubber var tilstedte. Blant utøverne var det flest jenter, men også 3 juniorgutter tok turen, og kunne ta med seg gode innspill på hvordan løfte egen trening til et nytt nivå. 

Foredraget varte rundt litt over 90 minutter, med muligheter for spørsmål underveis og i etterkant. Hanne innledet med å fortelle litt om egen bakgrunn, samt hvordan hun kom inn i orienteringsidretten. Første del handlet om hennes egen trening og utvikling fra Ungdom til verdens beste seniorløper. Her kunne forsamlingen plukke opp at en variert treningsbakgrunn, med litt økt belastning fra år til år, var mye av suksessen. Videre var viktige erfaringer å finne ut hvilke "grunnsteiner" som definerte henne, og kjennetegnet en god prestasjon for henne, noe som var viktig for suksess. Her ble tilhørerne utfordret til å tenke litt selv igjennom hva som kjennetegner gode vilkår for prestasjon hos oss selv, og det å tørre å være seg selv i utviklingen. Videre trakk hun veksler til suksesskriterier i andre prestasjonsmiljø i Norge, og "Idrettsglede" var noe mange OL-utøver rapporterte at var viktig for utviklingen.

Over: Hanne Staff fortalte med stor entusiasme om egen satsing, og læring fra Norges beste prestasjonsmiljø.

Del to av foredraget handlet om trening, og hvilke suksessfaktorer som går igjen blant noen av Norges beste idrettsutøvere. Som del av sitt doktorgradsarbeid har Hanne fått tilgang til treningsdagbøkene til noen av våre mestvinnende kvinnelige idrettsutøvere, og hun delte interessante statistikker, og tanker for hva som hadde vært nøkkelen til suksess. Blant annet fikk vi innsyn i treningen til Marit Bjørgen, andre norske skistjerner. Kontinuitet og progresjon var to nøkkelord, men også var det tydelig å se at utvikling tar tid.

Videre dro Hanne paralleller til orientering, og hvordan kompleksiteten i o-sportens arbeidskrav gjorde at man måtte tenke helhetlig i treningen. Vi fikk også spennende tanker om hvordan trene o-teknikk med effekt, både hva hun tenkte nå i ettertid, men også hvordan hun hadde tenkt som aktiv. Her var det også en del spennende tanker rundt terrengløping og o-teknikk i puberteten, når den relative styrken forandres av naturlige årsaker.

Over: Tilskuerne fikk spennende innsyn i treningen til noen landets mestvinnende idrettsutøvere.

I del tre av foredraget snakket hun om langsiktig utvikling, og forskjeller og likheter i utvikling for gutter og jenter. Trening etter menstruasjonssyklus er "hot-topic" i mediene, men forskningen har ikke klare svar på om dette påvirker prestasjonen. Likevel kan det være store individuelle forskjeller, og tilhørerne ble oppfordret til å skrive treningsbok for å loggføre egne erfaringer rundt trening, og rundt hvordan kroppen fungerer i ulike faser av syklusen, for å lære hvordan man selv fungerer best. Videre er alderen 12-25 år en utfordrende tid, da ulike utøvere opplever ulike forandringer. Her var det mye spennende å hente rundt både trening, og hvordan klubbmiljøet, trenere og foreldre kan være bevisst disse temaene for å skape trygghet og åpenhet. Mange av de beste prestasjonene for noen av våre beste kvinnelige idrettsutøvere har blitt oppnådd langt ut i 30 årene, så tålmodighet, og det å forhindre motivasjonssvikt i møte med motgang er viktig for å nå sitt eget potensial.

Over: Spennende innsikt i hvordan vi er både like og ulike som utøvere.

Det ble en svært hyggelig og inspirerende kveld på Skihytta. En stor takk til Hanne Staff som i en travel kalender tok turen til Østfold for å dele av sin erfaring og kunnskap. Takk også til alle utøvere, foreldre og trenere som tok turen, og bidro med spørsmål, interesse og godt humør.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.