Ungdomsserien løp 4 m/Overnatting

Postet av Østfold Orienteringskrets den 2. Sep 2024

Lørdag 31. august, på årets siste sommerdag, gikk Ungdomsserien løp 4 av stabelen fra Skihytta til OK Moss. Med sentral plassering midt i Mossemarka, var det gode muligheter for krevende skogsorientering da Ungdomsserien startet opp etter sommerferien med langdistanse. 109 deltakere utnyttet det gode sommerværet til en strålende dag i skogen. I etterkant ble en stor gjeng løpere igjen på Skihytta, for en sosial ettermiddag med god mat, lek og moro, før overnatting på hytta, og buss til KM-langdistanse neste morgen.

OK Moss ved løpsledere Thomas Roskifte og Odd Arild Godsveen Bodahl, hadde lagt det meste godt til rette for en flott dag i skogen. Dessverre var post 48 og 49 forvekslet i skogen, noe som påvirket klassene DH11-12, DH13-14 og DH10-20U. Dette var utrolig kjedelig for de berørte løyper, og for arrangør, som var de første til å beklage feilen. Det er fult forståelig at noen blir frustrerte over slike feil, men det er sånt som kan skje, og det er viktig å huske at det i bunn og grunn handler om lek og moro. Arrangør har tatt lærdom, og vil sikre rutinene til neste gang.

For å gjøre det mest mulig rettferdig, er det besluttet at løpet ikke teller i sammendraget for de berørte klassene. Noen skjønte feilen raskt, stemplet, og løp videre, mens andre ble usikre, og rotet mye rundt. Vi synes derfor det er mest rettferdig å stryke løpet, og håper på forståelse for denne beslutningen.

Over: To løpere fra Fredrikstad SK på full fart inn mot mål. Foto: Thomas Roskifte.

Løyper: Det var juniorløper Sondre Ladim, fra arrangørklubben OK Moss, og kjent fra arrangørgruppa Bananaboyz, som var løypelegger. Sondre som selv er godt kjent i Mossemarka, hadde utnyttet terrenget godt, og skapt krevende løyper, i tidvis meget detaljrikt terreng. Løypene vekslet mellom kortere strekk hvor finorienteringen måtte være på topp, og litt lengre veivalgsstrekk hvor løperne måtte ta stilling til om rundt eller rett på var best.

Over: Løypa i DH15-16

Resultater:
Ungdomsserien har barn, ungdom og junior i fokus. Målet er å skape orienteringsglede for alle, samt skape en fin arena for utvikling i kretsen. I tillegg er det mange artige konkurranser innlagt i Ungdomsserien. Sammenlagtleder i hver av konkurranseklassene får løpe i den gule ledertrøya, lederen i klatrekonkurransen bærer "polkadotttrøyen", og den raskeste spurteren får bære den grønne spurttrøya. I tillegg samler alle deltakende klubber poeng i en klubbkonkurranse. Klubben som samler flest poeng i de ulike klassene gjennom året, kan til slutt kalle seg "Ungdomsmestere 2024".

Klubb:
Det var gøy å se en rekke nye ansikter etter sommerferien i de yngste klassene. Fredrikstad SK, som jent har hatt et stort antall rekruttløpere med i årets Ungdomsserie, mønstret også et godt antall løpere denne lørdagen, og hadde klart flest startende i N-åpen, DH9-10 og DH10-20U til sammen. Litt ekstra morsomt var at Sarpsborg OL var klubben med nest flest løpere, og dette ga dem et godt byks på klubbrankingen. Det er godt å se at det gror godt også i sarpsborgdistriktet.

Sammenlagt er det fremdeles Fredrikstad SK som holder et godt grep om den største pokalen i årets Ungdomsserie, når alle klasser legges sammen. Med 636 poeng, har de en ledelse på hele 255 poeng ned til Halden SK på andreplass med 381 poeng. OK Moss følger på en tredjeplass med 321 poeng.

I klassekonkurransene leder Fredrikstad SK 6 av 7 klasser, hvor Halden SK holder ledelsen i DH13-14. Men flere klubber har mulighet til å overta ledelsen i flere av klassene, så her gjelder det å mobilisere løpere til de to siste konkurransene.

Ledertrøyer:
Da klassene DH11-12 og DH13-14 strykes for dette løpet, vil det ikke bli endringer i disse klassene. Det var gledelig å se et stort antall deltakere i alle fire klasser, og igjen beklager arrangør for forvekslingen av postkoder.

Full oversikt over sammenlagtstilling i Ungdomsserien 2024

D 15-16: I jenter D 15-16 ble det en klubbduell mellom lagveninnene Malin Husebye Aamodt (Fredrikstad SK) og Betina Arnesen (Fredrikstad SK). Førstnevnte Malin tok hjem både seier i løpet, og viste igjen frem sine spurtferdigheter, mens Betina sikret nye klatrepoeng, på trøyen hun hadde til låns.

Med sin seier, tar Malin Husebye Aamodt (Fredrikstad SK) over den gule ledertrøya i D 15-16.

H 15-16: En klubbduell ble det også i H 15-16, der Fredrik Signebøen (Halden SK) og Ville Emil Wingstedt (Halden SK) hadde en spennende duell om seieren. Best ut kom Fredrik Signebøen, og han trygget ledelsen sin gjennom en sikker og solid start på løpet. Til den krevende 7. posten gjorde han en større feil, og Ville overtok ledelsen. Ville satte så opp et godt tempo, og så lenge ut til å styre mot seier, men en feil til den tredje siste posten kostet hand drøye 70sekunder, og Fredrik kunne med en sterk avslutning løpe inn til seier med drøye halvminuttet. Ralf Johannes G. Hamre (Sarpsborg OL), gjorde et imponerende løp, og tok tredjeplassen.

Da Fredrik Signebøen (Halden SK) mangler en start i årets Ungdomsserie, har Ville Emil Wingstedt (Halden SK) foreløpig ledelsen, men når 2 løp kan strykes i finalen, vil hvert poeng telle.

D 17-20: Blant juniordamene gjorde Jenny Danevad (Fredrikstad SK) sin første opptreden i årets Ungdomsserie, og jenta som har imponert som førsteårsjunior i D17-18 på nasjonalt nivå, klinket til med en seier. Andreplass ble det til Ingrid Pedersen Holmskau (Fredrikstad SK), og også tredjeplassen gikk til Fredrikstad SK ved Hedvig Scheele Søyland (Fredrikstad SK).

Emma Aune Jakobsen sto over sitt første Ungdomsserieløp for sesongen, men har fortsatt den gule ledertrøya.

H 17-20: Martin Bryggen (Halden SK) fikk tatt viktige 1000 poeng på sin argeste konkurrent Johan Haugstvedt (OK Moss) i sammendraget blant juniorgutta. Martin vant løp 4 i årets Ungdomsserie foran Birk Breimo (OK Moss).

Martin Bryggen (Halden SK) holder nå den gule ledertrøya.

Spurttrøya:
Kretsen har mange løpere med fart i beina. De raskeste etter løp 4, som skal bære den grønne trøya i neste løp er:

D 11-12: Mira Fosser Lundsrud (OK Moss) beholder trøya da løp 4 strykes
H 11-12: Trym Strømberg (Fredrikstad SK) beholder trøya da løp 4 strykes
D 13-14: Elise Holm Nedrebø (OK Moss) beholder trøya da løp 4 strykes
H 13-14: Siden Håkon Bryggen også holder den gule ledertrøya, er det William Myklestad (Halden SK) som låner trøya i neste løp. Stillingen er uforandret da løp 4 strykes.

D 15-16: Malin Husebye Aamodt (Fredrikstad SK) viste igjen sin styrke i spurten, og holder den grønne trøya. Hun holder også ledertrøya, så Betina Arnesen (Fredrikstad SK) låner trøya i neste løp.
H 15-16: Isak Solberg (Fredrikstad SK) overtar spurttrøya etter en sterk spurt.
D 17-20: Emma Aune Jakobsen (OK Moss) holder alle poengtrøyene, så Hedvig Scheele Søyland (Fredrikstad SK) låner trøya i neste løp.
H 17-20: Martin Bryggen (Halden SK) har den grønne poengtrøya, men har også de andre trøyene. Derfor er det Johan Haugstvedt (OK Moss) som låner spurttrøya i neste løp.

Klatretrøya:
Klatretrøya holdes av løperen som har samle flest poeng på utvalgte "klatrestrekk" gjennom sesongen. Klatrestrekkene har ofte en del stigning, og krever stor kapasitet. Kretsen har mange løpere med sterke klatrebein.

D 11-12: Mira Fosser Lundsrud (OK Moss) klatret kjappest, leder spurtkonkurransen og ledertrøya og klatrekonkurransen. Derfor er det Frøydis Ramtvedt (Sarpsborg OL) som låner klatretrøya i neste løp, da stillingen er uforandret som følge av strykning av løp 4.
H 11-12: Trym Strømberg (Fredrikstad SK) imponerte nok en gang i bakkene, og leder klatrekonkurransen. Da Trym også leder spurtkonkurransen, og når 2 i klatrekonkurransen, Aksel Solberg (Fredrikstad SK), holder den gule ledertrøya, er det Johan Karlsson Kahrs (Fredrikstad SK) som låner klatretrøya i neste løp. Stillingen er uforandret som følge av strykning av løp 4.
D 13-14: Oda Gullingsrud (Sarpsborg OL) holder trøyen, da løp 4 strykes.
H 13-14: Håkon Bryggen (Halden SK) var raskest, men har spurttrøya og ledertrøya, så Daniel Grønberg (Sarpsborg OL) låner klatretrøya i neste løp. Stillingen står, da løp 4 strykes.

D 15-16: Malin Huseby Aamodt (Fredrikstad SK) holder alle trøyene, så derfor er det tredjeplass i klatrekonkurransen, Ingrid Sofie Hox Brynildsen (Fredrikstad SK) som låner trøya i neste løp.
H 15-16: Isak Solberg (Fredrikstad SK) leder klatre- og spurtkonkurransen, derfor låner Oskar Roskifte (OK Moss) trøya i neste løp.
D 17-20: Emma Aune Jakobsen (OK Moss) holder alle trøyene, og nr. 2 Hedvig Scheele Søyland låner den grønne spurttrøya, så derfor låner Ingrid Pedersen Holmskau (Fredrikstad SK) trøya i neste løp.
H 17-20: Blant juniorgutta er det Martin Bryggen (Halden SK) som holder alle trøyene. derfor er det Anders Hovgaard Eisvang (OK Moss) som låner klatretrøya i neste løp.

Over: OK Moss stilte med sveler til kiosken for løp 4 i Ungdomsserien, noe spesielt de av vestlandsk slekt satte ekstra stor pris på. Foto. Thomas Roskifte.

Oversikt over alle resultater:
Resultater - Ungdomsserien løp 4
Sammenlagtresultat Ungdomsserien 2024 etter løp 4

Neste løp: Tirsdag 10. september er det duket for løp 5 i Ungdomsserien. Da er det Halden SK som inviterer til Ertemarka, og nytt kart av 2024. Det blir en spennende mellomdistanse, i terrenget som ble benyttet for de lengre løypene under året Halden O-meeting.

Informasjon om selve løpet, samt påmelding gjøres her: Eventor - Ungdomsserien løp 5 (Halden)

Tross litt kluss med noen postkoder, vil jeg rette en takk til OK Moss som laget et hyggelig arrangement, og skapte en veldig hyggelig kveld på Skihytta. Med god mat, lek og morro, var det glade o-løpere som trasket til bussen for KM-lang søndag morgen.