Hovedløpene 2024

Postet av Østfold Orienteringskrets den 5. Aug 2024

Over to dager har rundt 310 løpere i alderen 14-16 år orientert, løpt og kjempet om edelt metall i Hovedløpene for ungdom. Lørdag 3. august var det langdistanse på Kirkøy, Hvaler. Et helt nytt område var kartlagt, og det var hovedløpsdeltakerne som fikk æren av å delta i det første orienteringsløpet arrangert på Kirkøy. Søndag var det historisk grunn for sprinten, da Gamlebyen, Fredrikstad var arena for en fartsfylt sprint. Østfold hadde med seg 26 deltakere på årets Hovedløp, og det ble levert strålende prestasjoner på løpende bånd under helgen.

Fredag 2. august:
Fredag møttes ledere og utøvere fra Østfold på Hvaler barne- og ungdomsskole, som i år er base for O-landsleiren. I idylliske omgivelser, og strålende sommervær, var det en blid, men smånervøs gjeng som møtte opp klare for en spennende uke. Først på programmet sto en fortrening på Kråkerøy. Her fikk løperne muligheten til å gjøre seg litt kjent med terrengtypen som ventet til langdistansen, samt finpusse litt på o-teknikken.

Over: Østfoldløperne gjør seg klare for fortrening fredag. Foto: Thomas Hjelbak

Ved at hovedløpene arrangeres av Fredrikstad SK, var det for mange et kjent terreng, men Kråkerøy/Hvaler området er detaljrikt og krevende, så mange kjente at det var godt å få en siste økt før langdistansen.

Over: Fredrik Signebøen (Halden SK), var strålende fornøyd med fortreningen. Foto: Thomas Hjelbak

På kvelden var det en nøye gjennomgang av PM, og litt forslag til løyper/teknikktips. Østfoldløperene fikk lagt gode taktikker, og var klare for langdistanse.

Lørdag 3. august:
Lørdag våknet deltakerene klare for Hovedløpet langdistanse. For mange var det mye nytt, med både karantene og forstart, men gode ledere gjorde dette til en trygg opplevelse.

Terrenget som ventet var et moderat kupert kystterreng, hvor det var en del åpne områder med berg i dagen. Løpbarheten var generelt veldig rask i Østfold-målestokk, men en del skrenter og stup, samt partier med grønt, gjorde at løperne ble testet til det ytterste teknisk.

Over: Løypen i D14, som Randi Fugleneb Aamand (FSK) taklet best, da hun løp inn til gull.

D14:
Det var knyttet stor spenning til jentene i D14. Alle i denne klassen er debutanter på Hovedløpene, og det var nok en del sommerfugler i magene til både østfoldløperene og andre. En som taklet nervøsiteten best, var Randi Fugleneb Aamand (Fredrikstad SK). Hun taklet den krevende løypen best av alle, og løp inn til et strålende gull med god margin. Kristine Bekkevard (Halden SK) og Ellen Maria Ringstad (Fredrikstad SK) hadde noen mindre bom, men løp sterke løp, og var begge inne topp 20 med hhv. 13. og 17. plass.

Over: Randi Fugleneb Aamand (Fredrikstad SK) på toppen av pallen i D14. Foto: Thomas Hjelbak

H14:
Debut gjorde også gutta i H14, og det var en krevende løype gutta i H14 ble gitt. Joel Bronebakk Johansson (Halden SK) viste underveis at han hadde medaljefart, men noen bom for mange, gjorde at han havnet litt utenfor, men på en strålende 6. plass.

Over: Joel Bronebakk Johansson (Halden SK) på vei inn til 6. plass i H14.

D15:
Østfoldløperne leverte veldig sterke resultater i D15. Mosseduoen Tuva Fosser Lundsrud og Pauline Gudim Valsgård leverte begge veldig sterke resultater med hhv. 4. og 5. plass. Både Tuva og Pauline viste at de hadde strålende fart, men en bom formye ødela medaljesjangsene. Tuva lå på 2. plass helt til det gjensto 4. poster, men fikk desverre en liten snurr. Uansett topp levert av begge jentene. Ingrid Sofie Hox Brynildsen (Fredrikstad SK) fulgte opp med en sterk 15. plass.

Over: Tuva Fosser Lundsrud (OK Moss) viste stor fart, noe som holdt til en 4. plass.

H15:
Også i H15 var marginene litt på feil side for østfoldløperne. Ville Emil Wingstedt løp et stabilt godt løp, men manglet ørlite opp til medalje. Det ble en veldig sterk 4. plass på haldenløperen. Selmer Ringstad Holt (Fredrikstad SK) og Isak Solberg (Fredrikstad SK) løp begge inn topp 20 med hhv. 15. og 17. plass.

Over: Ville Emil Wingstedt (Halden SK) på vei inn til 4. plass i H15. Foto: Thomas Hjelbak.

D16:
Dramatikk ble det i D16 hvor en østfoldløper var sentrum for dramatikken. Sofie Holm Nedrebø (OK Moss) har tålmodig måtte trene mye alternativt siste halve året. En kjedelig skade i leggen, har vært seiglivet, men Sofie har trent godt under skadeperioden, noe farten under langdistansen var et tydelig bevis på. Sofie ledet på begge meldepostene, og hadde god distanse til konkurrentene ut på sisterunden. Her ble det en liten bom, og en løper snek seg forbi med 13 sekunder. Sølv smakte nok likevell som gull med tanke på utfordringene i forkant. Men i mål ble det først litt dramatisk, da brikkeregistreringen manglet flere poster. Heldigvis hadde Østfold gjort gode forberedelser med å tape back-up lapp til brikken. Den viste alle poster registrert, og Sofie kunne juble for sølv.

Over: Sølv til Sofie Holm Nedrebø (OK Moss) i D16. Foto: Thomas Hjelbak

H16:
Tett på medalje, og tredje 4. plass til Østfold ble det i H16, hvor Fredrik Signebøen (Halden SK) løp et veldig godt løp, men som var noen sekunder unna bronsemedaljen. Fredrik viste strålende fart underveis, men en bom på den 4. siste posten kostet nok medaljen. Et sterkt løp var det også av Selmer Løken (OK Moss) som løp inn til en 10. plass.

Over: Fredrik Signebøen med gode løp under Hovedløpene.

H14-16C:
En topplassering fikk Østfold også i den åpne klassen H14-16C. Daniel Kuritar (Fredrikstad SK) navigerte stødig gjennom en krevende løype, og med raske bein var det ingen som kunne tukte Daniel denne lørdagen.

Over: Daniel Kuritar (Fredrikstad SK) på toppen av pallen i H14-16C. Foto: Thomas Hjelbak.

Etter en innholdsrik første dag på Hovedløpet lang, bar det hjem til skolen for å lade opp til en fartsfylt sprint. Nok en dag hadde vi et godt forberedelsesmøte, med et eminent stemplingskurs fra Anja Wingstedt.

Søndag 4. august:

Søndag var o-sko byttet ut med raske joggesko. Det meldte styrtregnet holdt seg heldigvis borte, og solen skinte på arena Gamlebyen, Fredrikstad. Gamlebyen inneholdt både utfordringer med turister, trange smug, og falske sperringer. Med løyper signert verdensmester i stafett fra 2018, Gaute Steiwer, var det klart at også hodet måtte henge med raske bein.

Over: En krevende sprint på historisk grunn.

D14:
I yngste jenteklasse var det nok en gang sterke resultater fra Østfold. Gårsdagens vinner, Randi Fugleneb Aamand (Fredrikstad SK) fulgte opp med en sterk 6. plass, og fikk selskap topp 10 av Ellen Maria Ringstad (Fredrikstad SK) på en flott 8. plass. Kristine Bekkevard (Halden SK) viste en imponerende stabilitet med nok en topplassering med en 12. plass.

Over: Ellen Maria Ringstad (Fredrikstad SK) inn til en strålende 8. plass. Foto: Terje W. Pettersen.

Over: Kristine Bekkevard (Halden SK) med 13 og 12. plass under årets Hovedløp. Foto: Terje W. Pettersen.

H14:
Etter å ha vist at han hadde toppfarten inne under langdistansen, lyktes det endelig for Joel Bronebakk Johansson (Halden SK) på sprinten. Med full kontroll på alle kunstige sperringer, smug og murer, løp Joel inn til en strålende sølvmedalje.

Over: Joel Bronebakk Johansson (Halden SK) med sølvet rundt halsen. Foto: Terje W. Pettersen.

D15:
Jentene i D15 leverte nok en gang strålende resultater. Tuva Fosser Lundsrud (OK Moss) var på ny helt med i medaljekampen, men hadde marginene litt på feil side, og fikk en sterk 4. plass. To fjerdeplasser kan kjennes litt surt, men viser et imponerende nivå, med nye muligheter neste år. Indre Østfold OK kunne være litt ekstra stole denne søndagen. Selv om Pauline Gudim Valsgård (OK Moss), nå representerer klubben fra Moss, for å ta del i det flotte ungdomsmiljøet i klubben, er hun oppfostret i Indre Østfold OK, og denne søndagen sprang den fotrappe jenta inn til en strålende sølvmedalje.

Over: Pauline Gudim Valsgård (OK Moss) med sølvmedalje i D15. Foto: Thomas Hjelbak.

H15:
Sterk løping var det også i H15. Ville Emil Wingstedt (Halden SK) fulgte opp gårsdagens 4. plass med nok et toppresultat, denne gangen en 6. plass. Topp 20 klarte også Selmer Ringstad Holt (Fredrikstad SK) som løp inn til en 19. plass.

D16:
I eldste jenteklasse var det tett om medaljene. Hele tre jenter var alle innenfor 15 sekunder. Ekstra gledelig var det at Sigrid Aamand (Fredrikstad SK), som hadde hatt en litt trøblete uke inn mot årets Hovedløp, klarte å løpe inn til en strålende bronsemedalje. Sigrid stolte på teknikken, og leverte et stabilt toppløp.

Over: Sigrid Aamand (Fredrikstad SK) med fokus på kartet underveis i sprinten. Det holdt til en strålende bronsemedalje. Foto: Terje W. Pettersen.

H16:
I guttenes eldste klasse fulgte Fredrik Signebøen (Halden SK) opp gårsdagens gode løp med en 5. plass. Han fikk med det vist at farten er god inn i juniorklassen kommende sesong. Selmer Løken (OK Moss) løp seg inn topp 20 med sin flotte 16. plass.

Over: Mange medaljer til østfoldløperne, noe som satte i gang stor kranseproduksjon blant våre unge ledere, samt familie og venner.