Østfold Vintercup løp 3

Postet av Østfold Orienteringskrets den 16. Jan 2023

MapImage (21).png325151445_870891503960142_8183684025006181363_n.jpg

Skrevet av Håvard Wedege

Det var hele 91 ivrige løpere som benyttet muligheten til å konkurrere, da Sarpsborg OL i samarbeid med Trøsken IL inviterte til det tredje løpet i Østfold Vintercup. Med snøfritt terreng, og fellesstart i alle klasser, var alt tilrettelagt for spennende dueller gjennom terrenget på Stikkaåsen.

Etter en lengre juleferie var Østfold Vintercup tilbake med løp 3 på Stikkaåsen. Den siste tids snøfall smeltet vekk akkurat i tide for at Sarpsborg OL i samarbeid med Trøsken IL, kunne tilby perfekte forhold i skogen. Det var tydelig å se at både østfoldingene, og de tilreisende, satte pris på å endelig kunne snøre på seg o-sko igjen, og ha litt vennskapelig kappestrid i de nordøstlige delene av Stikkaåsen.

Løypeleggerduoen far og sønn Anders og Kjell Lunde hadde utnyttet terrenget godt, og løperene måtte beherske ulike teknikker, samt klare å holde hodet kaldt i tette dueller, når fellestart sto på programmet.

Langløypa

MapImage (21).png

D -16
 

I jenter under 16 år var det lenge en samlet tettrio bestående av Jenny Danevad (Fredrikstad SK), Minna Sofie Wingstedt (Halden SK), og Sofie Holm Nedrebø (OK Moss). De vekslet på å dra, men da gaflingene var unnagjort, var det Jenny Danevad (FSK) som hadde fått en luke som hun holdt hele veien inn. Det ble tett om andreplassen, men Minna Sofie Wingstedt (HSK) knep den hårfint foran Sofie Holm Nedrebø med 7 sekunder. 

H -16

I gutter under 16 år var det de to klubbkompisene Selmer Ringstad Holt og Isak Solberg fra Fredrikstad Skiklubb som gjorde opp om seieren. Gutta holdt sammen hele veien, og i mål skilte det kun 8 sekunder i favør Selmer Ringstad Holt (FSK). Jesper Vonen Svae fra Sarpsborg OL tok tredjeplassen.

D 17-20

Fellestart skal være dramatikk, og juniorjentene lagde en ordentlig "rysare". Lenge var det Halden Skiklubb sin Sigrid Schmitt Gran som hadde føringen, og hun så ut til å ta seieren, da hun hadde en solid ledelse ut av gaflingene. Men et o-løp er ikke over før alle postene er tatt, og i det Sigrid mistet kontrollen inn mot den 9. posten, kom en stødig Ingrid Pedersen Holmskau (Fredrikstad SK) å sneik seg forbi. Ingrid hadde full kontroll, og løp inn til seier. Sigrid fant etterhvert den 9. posten, og holdt unna for resten av feltet. Sigrid Hauge fra Sarpsborg OL tok tredjeplassen.

H 17-20

Med snø og is i hovedstaden, valgte Oppsalingene Christoffer Ånensen og Ask Olaussen å ta turen til Østfold. Det gjorde de lurt i, da klubbkompisene tok de to øverste plassene i guttenes juniorklasse. Christoffer Ånensen var sterkest av alle, og vant med halvannet minutt ned til Ask Olaussen. Syver Strand Gulbrandsen var nært ved å skille de to Oppsalingene, og var kun 16 sekunder fra andreplassen.

Damer

I kvinneklassen var det verdensmesteren på langdistanse fra VM i 2014, Svetlana Mironova (Halden SK) som igjen viste sine styrker. På et litt lengre strekk til den 2. posten, fikk hun en luke på rundt minuttet, og den økte hun gradvis hele veien til mål. Om andreplassen var det tettere. Jo Shepherd (Halden SK) og Marthe Gløersen (Bækkelagets SK) lå lenge side om side. I gaflingen ble de to separert, og Jo Shepherd fikk en avgjørende luke på noen sekunder, i mål skilte det knappe halvminuttet i Jo sitt favør.

Herrer

I herreklassen ble det en fellestart med stor "F". Det 15 mann store feltet braste ut, anført av junior Alfred Bjørnerød fra OK Moss. Junioren med medlaje fra ungdoms EM satte tempo fra start, og det var etter snaue 10 minutters løping en 9 mannsgruppe som lå på rad og rekke. Til 4. post var det et lengre motbakkestrekk, og Vegard Jarvis Westergård (Oppsal Orientering) satte opp tempo. På toppen av bakken var det satt strekk på feltet, og kun Cornelius Bjørk (Bækkelagets SK) og Håvard Wedege (Halden SK) hadde helt kontakt. I myrene mot den 5. posten tok Håvard Wedege over kontrollen, og det skulle vise seg at han hadde planer om å ikke gi den fra seg. På den 7. posten stemplet Wedege først, men 7 løpere var innen halvminuttet bak. Wedege fortsatte å presse på i tet, og holdt stadig en luke på 10-30 sekunder til det jagende feltet bak. 

Ut av gaflingen hadde Håvard Wedege (Halden SK) i overkant av halvminuttet ned til forfølgerene, anført av Vegard Jarvis Westergård (Oppsal), og duoen Alfred Bjørnerød (OK Moss) og Elias Guilhem (Halden SK). Wedege holdt hodet kaldt hele veien inn, og vant med 24 sekunder til Westergård. Om tredjeplassen ble det et durabelig spurtoppgjør, hvor junioren Bjørnerød trakk det lengste strået. Løperen fulgte så tett bakover, med hele 8 løpere innenfor drøye halvannet minutt.

Fullstendige resultater:

Det var ikke bare i hovedklassene at det var tette dueller. I klassene A-mellom, A-kort og Åpen-B finner vi mange kjente navn, og flere spurtoppgjør. For fulle resultater se Resultater

325151445_870891503960142_8183684025006181363_n.jpg

Østfold Vintercup fortsetter med løp 4, den 24. januar. Da er det Fredrikstad Skiklubb som inviterer til nattløp: Påmelding