Østfold Vintercup løp 4

Postet av Østfold Orienteringskrets den 26. Jan 2023

unnamed fileunnamed file

Skrevet av Håvard Wedege

Østfold Vintercup samlet tirsdag 82 løpere til arena ved Tomb. Fredrikstad Skiklubb benyttet samme kart som årets Blodslitet, og de fremmøtte deltakerene fikk gleden av å gjenoppleve det fine terrenget  innerst i Kråkstadfjorden.

Løp 4 i Vintercupen bød på real nattorientering, og med fellestart i alle klasser, kunne Fredrikstad SK tilby real Tiomilafølelse. Løypelegger Herman Rye Martinsen hadde utnyttet det varierte terrenget godt, og løperene fikk brynt seg på enkelte detaljrike områder, flatere og diffuse partier, og åpnere fururygger. Da det har foregått noe hogst i terrenget, fantes det også en del større stier, som ga flere spennende veivalgsmuligheter.

D -16

I den yngste jenteklassen var det tre jenter som kjempet en intens kamp om seieren. Jenny Danevad (Fredrikstad SK) fikk en liten luke allerede på det litt lengre 1. strekket, og forfølgerne Sofie Holm Nedrebø (OK Moss) og Emma Aune Jakobsen (OK Moss) måtte jage bakfra. Da de to mossingene gjorde en bom til den 3. posten, vokste ledelsen til Jenny Danevad. Men på natten kan mye skje, og da Jenny gjorde to bom på rad til den 4. og 5. posten, var det plutselig Sofie Holm Nedrebø som ledet ann. De tre holdt de samme plasseringene gjennom et lengre parti av løypen, før Jenny fikk kontakt med Sofie på den 8. posten. Med kort vei til mål kan kanskje de to ha begynt å skule litt på hverandre, for til den 10. posten dro de sammen ut på en litt større bom, og bakfra kom en sikker Emma Aune Jakobsen, og tok over ledelsen. Uvisst om hun visste at hun hadde overtatt ledelsen, men Emma fortsatte stødig hele veien inn, og kunne juble for en sterk natt-seier. Det ble tett om 2. plassen, med Jenny Danevad kun 8 sekunder foran Sofie Holm Nedrebø.


H -16

I yngste gutteklasse var det også stor spenning hele veien. Ville Emil Wingstedt (Halden SK) ledet ann toget ut fra start, og med seg hadde han et samlet H -16 felt. Helt til den 4. posten var det fire gutter på rad og rekke, med Ville stadig i tet. Med seg i tetgruppen hadde han fotrappe Selmer Ringstad Holt (Fredrikstad SK) og lettbeinte Jesper Vonen Svae (Sarpsborg OL). Inn i gaflingen spredte løperne seg, men alle tre holdt god kontroll på eget kart og kompass, og ut av gaflingene var det fremdeles en helt samlet trio i tet. Ville Emil Wingstedt satte inn en langspurt fra den 11. posten, men Selmer og Jesper var like i rygg. På nest siste post var det kun 4 sekunder som skilte løperene, men med lik spurttid holdt Ville Emil Wingstedt unna. Selmer Ringstad Holt (Fredrikstad SK) fulgte nærmest, med Jesper Vonen Svae (Sarpsborg OL) like bak.

Under er et av de spennende siste strekkene inn mot mål. Løperen spredte seg ut på ulike veivalg.
unnamed file


D 17-20

Det var dessverre ingen startende jenter i D 17-20, da eneste juniorjente yppet seg i seniorklassen.


H 17-20

I H 17-20 var det tre startende løpere. Fotrappe Johan Haugstvedt (Indre Østfold OK) viste at han er en ekte nattrev. "Ensam i tet" holdt han stø kurs, løype igjennom, og sprang inn til en overbevisende seier. Nærmest fulgte Mathias Pedersen Holmskau (Fredrikstad SK), og Birk Breimo (OK Moss).

Damer

I damenes seniorklasse var det duket for en ny duell mellom haldenserne Svetlana Mironova (Halden SK) og Jo Shepherd (Halden SK). De to duellantene har knivet tett gjennom hele årets utgave av Østfold Vintercup. På startstreken fikk de også kjenne at ungdommen pusher bakfra. Unge og lovende Sigrid Schmitt Gran (Halden SK) tok steget opp i seniorklassen, for litt ekstra matching. Det var Jo Shepherd som fikk en best start. Mironova gjorde en mindre feil til den 2. posten, og Jo Sheperd kunne muligens få en liten luke. Men på det første langstrekket, viste verdensmesteren fra 2014 at hun fremdeles har saft i beina, og løp seg opp i tet. De to duellantene holdt sammen helt inn i gaflingene, hvor Mironova fikk en liten luke ut av gaflingene. Den holdt hun hele veien inn, og kunne notere viktige poeng i sammendraget. Jo Shepherd tok 2. plassen, mens Sigrid leverte et solid løp og 3. plass.

Gaflingene som tvang utøverne til selvstendig orientering.

unnamed file


Herrer

I herrenes hovedklasse var det tilslutt en junior som skulle ta skalpen fra de rutinerte seniorløperne. Men det var flere juniorløpere på start som viste imponerende ferdigheter. Unge Emil Husebye Aamodt (Fredrikstad SK) satte tidlig tempo, og ledet toget de første 13. minuttene. Med seg hadde han en 7. mannsgruppe. Løypelegger bød på noen saftige veivalg, og gruppen splittet seg gradvis opp. Ut av gaflingene var det en kvartett som skulle gjøre opp om seieren. Første angrep kom fra Alfred Bjørnerød (OK Moss), han møtte så et motangrep fra franskmannen Guilhem Elias (Halden SK). Emil Husebye Aamodt gjorde et sterkt siste langstrekk, og var to poster før mål, helt med i kampen om seieren. Til neste siste viste Bjørnerød styrke, og fikk noen avgjørende meter. Fredrik Eliasson (Halden SK) gjorde en mindre feil, og var ute av kampen. Husebye Aamodt og franske Guilhem gjorde sitt for å ta inn Bjørnerød, men angrepet i tet var godt planlagt, og Alfred Bjørnerød holdt unna med 6 sekunder. Guilhem Elias forsvarte seniorene med å ta Emil Husebye Aamodt i spurten, men pallen ble to juniorer og en senior, noe som viser at det gror godt.

A-lang, A-mellom, A-kort, B-åpen, C-åpen

Det ble utkjempet mange dueller i de åpne klassene. For resultater se Eventor

Neste løp i Østfold Vintercup er søndag 5. februar med arrangør Indre Østfold OK

Link til påmelding