Østfold Vintercup løp 2

Postet av Østfold Orienteringskrets den 8. Des 2023

Veivalg vintercup.pngveivalg vintercup 2.pngRaul HSK.jpg

Skrevet av Håvard Wedege

Østfold vintercup levde opp til navnet sitt, da det var tosifrede antall kuldegrader da Halden Skiklubb inviterte til løp 2 i årets utgave, fra Høiåshytta i Halden. Men tross litt snø på bakken, og lave temperaturer, var det 48 tøffinger som benyttet muligheten for topp løyper og relativt gode løpsforhold i Høiåsmarka. 

Arrangørene i Halden Skiklubb, med løpsleder Frauke Schmitt Gran i spissen, hadde ordnet gode varme og dusjmuligheter for de fremmøtte i etterkant av løpet. Det var flere av deltakerene som brukte de kjente Høiåsvaflene som motivasjon da de bega seg ut i de kjølige løpsforholdene. Løypene fra HSK trener Raul Ferra var lagt i et spennende terreng, med varierende kupering, og med tidvise områder med bratte stup og skrenter, som la til rette for flere kompliserte veivalg og gode langdistanseutfordringer for deltakerne.

Veivalg vintercup.png
Over ser vi det lengste strekket i langløypa, og en sammenligning mellom to av løperne som kom på pallen.

veivalg vintercup 2.png
Livelox gir gode analysemuligheter, for å lære om egen o-teknikk. Her ser vi det lengste strekket i D -16 løypa, og en sammenligning av to av løperne. Selv om veivalgene var relativt like, ser vi at det skiller noe tidsmessig i microtraseer og gjennomføring.

Resultater:

D -16: Blant våre yngste jenteløpere var det tre løpere til start. Ut fra start var det Johanne Klavestad Aaby (Fredrikstad SK) som fikk den beste starten, tett etterfulgt av Tuva Fosser Lundsrud (OK Moss). Men etter en litt forsiktig åpning, fikk Ingrid Sofie Hox Brynildsen virkelig fart på beina og teknikken, og tok over ledelsen på den 4. posten. Denne holdt hun i omkring 30minutter, før litt teknisk trøbbel inviterte de to andre inn i kampen om seieren igjen. Bakfra kom Tuva og Johanne, og førstnevnte hadde mye krefter å spa på med mot slutten, og kunne tilslutt juble for seier 49 sekunder foran Johanne Klavestad Aaby (Fredrikstad SK). 

Sammenlagt etter to løp er det Ingrid Sofie Hox Brynildsen (Fredrikstad SK) som leder knepent med 1 poeng foran klubbveninne Johanne Klavestad Aaby (Fredrikstad SK), med Tuva Fosser Lundsrud (OK Moss) på tredjeplass.

H -16: Blant de yngste gutta var det en svært tett og spennende duell mellom lokale Ville Emil Wingstedt (Halden SK) og tilreisende Alfred Teig (Nydalens SK). Ville tok komandoen i feltet sammen med HSK-løper Fredrik Signebøen, men Alfred satte så på turboen, og løp styggfort fra 2-6. posten, og overtok med det føringen i løpet. Etter en mindre bom på den 8. posten, kom Ville opp i ryggen på Alfred, og da han fikk kontakt utnyttet han muligheten til å sette inn turboen. En knallsterk avslutning gjorde at Ville Emil Wingstedt (Halden SK) kunne juble for seier. Andreplassen gikk til Alfred Teig (Nydalens SK), og Fredrik Signebøen (Halden SK) tok tredjeplassen.

Sammenlagt står Ville Emil Wingstedt (Halden SK) med 2 av 2 seiere i årets cup, og leder med det foreløpig komfortabelt. Selmer Ringstad Holt (Fredrikstad SK) og Håkon Bryggen (Halden SK) følger som nr. 2 og 3.

D 17-20: Da mange hutret over tanken på å bevege seg ut i vinterkulden, skal Inger Anne Svendsby Braarud (Halden SK) ha stempel som en real tøffing, som eneste startene i jentenes juniorklasse. Hun gjennomførte et godt og solid langdistanseløp.

Sammenlagt deler nå Inger Anne (Halden SK) og Eira Skaarer Wiklund (Nydalens SK) sammenlagtledelsen med hver sin seier og en start. Jenny Danevad (Fredrikstad SK) følger som nr. 3.

H 17-20: Blant juniorgutta står det like mye respekt til Christoffer Ånensen (Oppsal OK) som tok turen fra hovedstaden, for å få seg en solid langdistanseøkt i vintertreningen.

Med hver sin seier, og en start hver, så deler Martin Bryggen (Halden SK) og Christoffer Ånensen (Oppsal OK) sammenlagtledelsen blant juniorgutta. Tredjeplassen holdes foreløpig av Audun Nordby (Fredrikstad SK).

Damer: Blant våre seniordamer var det gledelig høy deltakelse. Noen juniorer hadde meldt seg på i seniorklassen, for å få en ekstra utfordring. Juniorlandslagets og arrangørklubbens Sigrid Schmitt Gran (Halden SK) klarte seg godt mot de rutinerte seniorene, og var kun 3,5min bak på en tredjeplass. Kampen om seieren ble et durabelig oppgjør mellom verdensmester på langdistanse fra 2014 Svetlana Mironova (Halden SK) og Marit Kahrs (Fredrikstad SK). De to duellerte jevnt gjennom hele løpet, og skiftet på å ha føringen, men mot slutten fikk Mironova den avgjørende luken, og kunne løpe inn til seier 47 sekunder foran Kahrs.

Sammenlagt er det a-poeng mellom Marit Kahrs (Fredrikstad SK) og Svetlana Mironova (Halden SK), begge med 86 poeng. Jo Shepherd (Halden SK) følger på en tredjeplass.

Herrer: Blant herrene var det et skarpt startfelt på start, med to formsterke HSK løpere i Guilhem Elias og Thomas Natvig Årstad, samt Halden gutten Håkon Raadal Bjørlo (Oppsal OK) som skulle få bryne seg på landslagstrener Anders Nordberg (Nydalens SK). Det ble satt stor fart ut fra start i en samlet kvartett, men på andre langstrekk fikk Guilhem Elias (Halden SK) en luke på ca. minuttet, en luke han aldri ga fra seg, og gradvis økte til mål. Langstrekkene skapte differanser også blant forfølgerne, og i mål ble stillingen 1. plass Guilhem Elias (Halden SK), 2. plass Thomas Natvig Årstad (Halden SK), og 3. plass Håkon Raadal Bjørlo (Oppsal OK).

Sammenlagt holder Thomas Natvig Årstad (Halden SK) ledelsen etter to andreplasser. Mikael Birkelund (Asker Skiklubb) følger på en andreplass, mens Guilhem Elias, tar med sin seier en foreløpig tredjeplass.

Åpne klasserGledelig var det at mange deltok i de åpne klassene. For strekktider, livelox og resultater se: Resultater Østfold Vintercup løp 2

Sammenlagt: For full oversikt over sammenlagtstillingen i Østfold Vintercup se: Sammenlagtstilling Østfold Vintercup 2023-2024

Årets trener: Etter stor innsats i Høiåsmarka, kunne deltakerne glede seg over varme dusjer, og et godt utvalg i Høiåskiosken. Landslagstrener Anders Nordberg, avslørte bakgrunnen for sitt besøk, da han kunne overraske de fremmøtte, og hovedpersonen selv, Raul Ferra, med prisen for "Årets trener" i norsk orientering for 2023. Dette er andre året på rad at prisen går til en klubb i Østfold orienteringskrets, og vitner om et godt arbeid i våre klubber. Vi gratulerer.

Raul HSK.jpg
Anders Nordberg (NOF) overrekker prisen "Årets trener" til Halden SK sin hovedtrener Raul Ferra.

Les om begrunnelse på NOF sin hjemmeside: Årets trener 2023

Neste løp:
Neste runde i Østfold Vintercup 2023-2024 sesongen blir 13. januar i Moss. Vell møtt!