Østfold Indoor Challenge 2024

Postet av Østfold Orienteringskrets den 28. Feb 2024

Østfold Indoor Challenge har på sine tre konkurranser samlet 364 individuelle starter, fordelt på henholdsvis 95 (løp 1), 139 (løp 2) og 130 (løp 3). Da vinteren for alvor gjorde sitt innrykk i romjulen var Erik Rytter Jakobsen (OK Moss) og Thomas Hjelbak (Trøsken IL) snarrådige, og satte i rekordfart opp løpsserien Østfold Indoor Challenge. Basert på tilbakemeldingene fra deltakerne har dette vært et svært velkomment tilbud, som allerede har sikret seg fast plass i terminlisten for kommende sesonger.

Kart og løyper:

Med strenge kuldegrader og bedre skiforhold enn løpsforhold ute, har Østfold Indoor Challenge gitt muligheten for løpsglade o-løpere til å lufte bare armer og legger i behaglige 20-25 grader og vindstille løpsforhold. Tett granskog og tungløpte myrer har blitt byttet ut med kontormøbler og trapper. Mens mange er vant til at tommelgrepet kan følge valgt vei på kartet, har mange fått erfare at når kartet strekker seg over flere plan, må tommelgrep og blikk følge godt med for å få riktig ankomst i ny etasje. 

Under sees et eksempel på en av utfordringer mange glade o-løpere har fått bryne seg på gjennom vinteren:

 

Løypelegger og karttegner Erik Jakobsen (OK Moss) har i tillegg til kart over flere plan, tilbudt labyrinter for deltakerne, noe som klarte å forvirre selv de garveste kartlesere:



For å få et lite inntrykk av innendørsorientering, kan dere få en smakebit i denne videoen fra OK Moss:


Resultater 2024:

Det har vært svært tette dueller i en rekke klasser. Hovedklassene har vært Jenter, Gutter, Damer, Herrer, Senior Damer og Senior Herrer. Hvert av de tre delarrangementene har tilbudt 3 løyper pr. klasse, som har vært tellende i sammendraget. Innendørsorienteringen har gitt nye spennende utfordringer, som har skapt nye dueller og muligheter for nye navn å hevde seg i toppen av listene.

Jenter:
Etter første løp i årets Østfold Indoor Challenge var det Marie Agnalt Hjelbak (Trøsken IL) som ledet jenteklassen. Etter stabil løping i alle tre løypene kunne hun ta en foreløpig ledelse i sammendraget med 144 poeng. Like bak fulgte Alvilde Ramtvedt (Sarpsborg OL) med sine 142 poeng. På tredjeplass etter første delkonkurranse fant vi Elise Holm Nedrebø (OK Moss) som kun hadde to tellende løyper med totalt 68 poeng.

I det andre løpet kom en nykommer i rakettfart. Ingrid Sofie Hox Brynildsen (Fredrikstad SK) klinket til med beste tid i løype 1 og 2. Hun strevde litt mer i løype 2, men samlet sammen hele 105 poeng. Alvilde Ramtvedt (Sarpsborg OL) viste at hun behersker innendørsorientering, og var nest raskeste i alle tre løypene, og samlet med det hele 147 poeng. Oda Gullingsrud (Sarpsborg OL) var tredje best totalt under løp 2, med 97 poeng.

Inn i det avgjørende løpet var det Alvilde Ramtvedt (Sarpsborg OL) som hadde en ledelse å forsvare. Hun fikk knallhard kamp fra Ingrid Sofie Hox Brynildsen, som klinket til med bestetid i to løyper. Og selv om Alvilde strevde litt i løype 2, så løp hun sterkt i både løype 1 og 3, og tok med det hjem totalseieren i første utgave av Østfold Indoor Challenge. Den endelige sluttstillingen ble dermed:


Gutter:

I gutteklassen var det knyttet stor spenning til en rekke deltakere som har vist seg sterke i fjorårets utendørssesong, men innendørsorientering setter utøverne på nye prøvelser, og det ble jevnt i toppen blant de yngste guttene.

Ralf Johannes G. Hamre (Sarpsborg OL) var bestemann etter løp 1. Han samlet jevnt med poeng i alle tre løypene, og sto totalt med 145 poeng. Nærmest fulgte Daniel Kuritar (Fredrikstad SK) som endte på 141 poeng. Isak Solberg (Fredrikstad SK) og Ville Emil Wingstedt (Halden SK) var begge raskest på enkeltløyper, men fikk begge trøbbel på en av løypene og endte med 104 poeng til Isak Solberg, og 105 poeng til Ville Wingstedt.

I det andre løpet var det Selmer Løken (OK Moss) som stjal showet i gutteklassen. Han suste gjennom etasjer, trapper og korridorer til beste tid på alle løyper, og fikk med det full pott og 150 poeng. Isak Solberg (Fredrikstad SK) fortsatte å vise stabilitet og samlet med seg 146 poeng. Tredjemann på løp 2 ble Selmer Ringstad Holt (Fredrikstad SK), som også viste solid stabilitet med 145 poeng.

Det var svært tett i gutteklassen inn i det avgjørende tredje løpet, og med sterk deltakelse fra løpere som ikke hang helt med i tetsjiktet grunnet manglende løp, ble hvert sekund tellende for sammendraget. Karl Oraug Rygh (Nydalen SK) hadde tatt turen fra hovedstaden, og kapret førsteplassen i løype 1 og 2. Ville Emil Wingstedt (Halden SK) to seieren i løype 3. Av sammenlagtkanonene var det Isak Solberg (Fredrikstad SK) som samlet mest poeng i finalen, og tok med det seieren på totalt 293 poeng. Med 140 poeng i finalen klarte Ralf Johannes G. Hamre (Sarpsborg OL) å kapre andreplassen med 285 poeng, og tredjeplassen med 131 poeng i finalen og totalt 279 poeng gikk til Daniel Kuritar (Fredrikstad SK)


Damer:
Blant damene fikk vi se en svært spennende duell mellom juniorer, seniorer og veteraner. Og resultatlistene viser at selv rutinerte eliteløpere med erfaring fra Verdenscup og mesterskap tidvis ble distansert av juniorløpere og spreke veteraner. 

Totalseieren gikk til suverene Emma Aune Jakobsen (OK Moss) med full pott med 300 poeng. Av totalt 9 løyper fordelt på 3 løp, hadde Emma beste tid på 7 av 9 løyper. Den lovende junioren fra Moss viste imponerende stabilitet og fart, noe som lover godt for en spennende utendørssesong.

En annen junior fra OK Moss kunne trolig gitt Emma litt kamp. Etter det første løpet var det nemlig delt ledelse mellom Emma og Erika Lind-Larsen (OK Moss), begge på 147 poeng. Erika var den eneste som også kunne skilte med to bestetider på enkeltløyper i årets serie, da hun var raskest på løype 2 og 3 i det første løpet. Erika kom ikke til start på de to neste løpene, og vi fikk dermed ikke se den videre duellen mellom de to.

Kampen om sølv og bronse blant damene ble en poengstrid, med kun 1 poeng som skilte totalt etter 3 løp. Hanne Wold Gundersen (OK Moss) og Linda Solberg (Fredrikstad SK) hadde en intens duell hele løpsserien igjennom, og det var tilslutt Linda Solberg (Fredrikstad SK) som kunne juble for sølv med sine 276 poeng, foran Hanne Wold Gundersen (OK Moss) sine 275 poeng.


Herrer:
Også blant herrene var det tett kamp mellom junior, senior og veteran. Etter en strålende innledning i det første løpet med full pott og 150 poeng, så det lenge ut som at Johan Haugstvedt (OK Moss) skulle få det enkelt i herreklassen.

Men sterk konkurranse fra Øyvind Løken (OK Moss), og litt større strev i løp 2 for Johan, var det plutselig åpent i forkant av finaleløpet. Selv spreke studenter fra Ås NMBUI, var med å kjempet om toppplasseringene i sammendraget.

I det avgjørende finaleløpet innledet Øyvind Løken (OK Moss) sterkt med 49 poeng i løype 2, mot Johan Haugstvedt (OK Moss) sine 48 poeng. En større bom i en av løypene, og plutselig kunne listen være snudd om. Men Johan slo tilbake og tok 50 poeng i løype 1, mot Øyvind Løken sine 46. Da Johan fulgte opp med 49 poeng i siste løype, og Øyvind tapte noe terreng med sine 41 poeng, var slaget tapt, og vinner ble Johan Haugstvedt (OK Moss) med totalt 298 poeng. Andreplassen gikk til Øyvind Løken (OK Moss) med 284 poeng, og tredjeplassen gikk til Karl Even Rygh (Heming Orientering) med 275 poeng.


Resultatliste:
Totale resultater, og full oversikt over hver delkonkurranse finnes på Poengoversikt etter 3 løp



Stor takk til alle deltakere, og vi sees igjen vinteren 2024/2025
En siste stor takk til Erik Jakobsen (OK Moss) og Thomas Hjelbak (Trøsken IL) for deres arbeid med årets Østfold Indoor Challenge.